Δημόσια διαβούλευση και ένταξη του Πάρκου Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης, ζητά η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, μετά την συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της λογοδοσίας.
Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:
Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε εδώ και πέντε χρόνια να υλοποιήσει δεν προχώρησε. Είχαμε επισημάνει επανειλημμένα τον λανθασμένο σχεδιασμό για το έργο.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δημόσια διαβούλευση και ένταξη του Πάρκου Τεχνολογίας και Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα μπορούσαν να ενσωματωθούν: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές/τριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία.
Σήμερα στη συνεδρίαση λογοδοσίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, 5 χρόνια μετά, εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό του που ουσιαστικά θεωρεί ότι καινοτομία και έρευνα είναι η ενοικίαση γραφείων και η στέγαση εταιρειών. Δήλωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα δεν θέλει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και ενημέρωσε ότι έχει διατεθεί ήδη από την Περιφέρεια για μελέτες και έκδοσης άδειας το ποσό των 200.000 ευρώ.
Τέλος μας ανέφερε ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ήπειρος 2021-2027” μπορεί να διατεθεί κονδύλι 11 εκατ. ευρώ επασχεδιάζοντας ταυτόχρονα και την έκταση της κατασκευής του έργου με υπολογισμούς που πραγματοποίησε ο ίδιος κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Ως Κοινό των Ηπειρωτών διαφωνούμε κάθετα με την λογική και τον σχεδιασμό του κ. Περιφερειάρχη για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παρωχημένο στατικό και κλειστό μοντέλο μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης το οποίο δεν συνδέει την έρευνα και καινοτομία με τις σύγχρονες ανάγκες, την τοπικότητα και τις βιώσιμες παραγωγικές διαδικασίες.
Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε να εξαντληθεί εδώ η συζήτηση και επαναφέρουμε για μια ακόμη φορά την πρότασή μας για δημόσια διαβούλευση και την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικών επιστημόνων, φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Με ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν από έρευνα και καινοτομία, να επανασχεδιαστεί το έργο μήπως τελικά μπορέσουμε και βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.