Κοινό αίτημα οκτώ Δικηγορικών Συλλόγων να μην κλείσει το Στρατοδικείο Ιωαννίνων

stratodikeio

Οκτώ Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ηπείρου και γειτονικών περιοχών απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητώντας να μην καταργηθούν το Στρατοδικείο, το Ναυτοδικείο και το Αεροδικείο Ιωαννίνων.

Το αίτημα αφορά τόσο τη συνέχιση της λειτουργίας των δικαστηρίων όσο και τη διατήρηση της αρμοδιότητας της περιοχής, η οποία επίκειται να υπαχθεί στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην επιστολή, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ιωαννίνων, Κερκύρας, Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Μεσολογγίου και Λευκάδας, μαζί με τους νεοεκλεγέντες Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, επισημαίνουν την «απολύτως θετική» συμβολή των δικαστηρίων στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην εξυπηρέτηση στρατιωτικών, στελεχών Λιμενικού Σώματος και πολιτών.

Η σημασία των δικαστηρίων για την περιοχή
Όπως αναφέρουν, η έδρα των δικαστηρίων βρίσκεται σε περιοχές στρατηγικής και εθνικής σημασίας, παραμεθόριες με την Αλβανία, και η κατάργησή τους θα οδηγήσει σε διοικητική και δικαστική αποδυνάμωση. Τονίζουν, επίσης, ότι η λειτουργία τους εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ η μεταφορά της δικαιοδοσίας σε άλλες πόλεις θα αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση διαδίκων και μάρτυρων.

Στατιστικά στοιχεία που στηρίζουν το αίτημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων για την περίοδο 2019-2025:

  • Οι αποφάσεις ανήλθαν σε 1.293, τα βουλεύματα σε 191, οι μηνύσεις σε 3.134, τα κλητήρια θεσπίσματα σε 830 και οι πράξεις αρχειθέτησης σε 2.205, με σαφή ένδειξη ενεργής και συνεχούς δικαστικής δραστηριότητας.
  • Η αναλογία εκδικαζόμενων υποθέσεων ανά δικαστή και γραμματέα είναι αντίστοιχη με τα άλλα στρατιωτικά δικαστήρια της χώρας, αναιρώντας ισχυρισμούς περί ελάχιστου έργου των δικαστηρίων Ιωαννίνων.

Σύσταση για συνέχιση της λειτουργίας
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν την πλήρη διατήρηση των δικαστηρίων, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη προσπάθεια κατάργησής τους το 2019 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Τονίζουν επίσης ότι τα δικαστήρια στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και έχουν υποστηριχθεί πρόσφατα με σημαντικές βελτιώσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το αίτημα καταλήγει στην καθολική παράκληση προς τον Πρόεδρο και τον Υπουργό να αποδεχθούν την ανάγκη διατήρησης του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, ενισχύοντας έτσι τη δικαστική παρουσία και τη δημόσια ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της Ηπείρου.