Κοινή ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στον Λούρο

louros ergasies

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι εργασίες της Περιφέρειας Ηπείρου στον ποταμό Λούρο.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν οι ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας, καθώς και οι τομεάρχες Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τονίζεται πως οι εκτεταμένες εργασίες που εκτελεί εργολάβος για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου  είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Επίσης, οι εργασίες προκάλεσαν τη στέρεψη των φυσικών οβιρών (μικρές βάθρες / κοιλώματα), οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα της ενδημικής πέστροφας του Λούρου και άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται τόσο στις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, στα όρια του οποίου εντοπίζεται το πρόβλημα, στις αυτοψίες ειδικού κλιμακίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπως και στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου που ισχυρίζεται -σε πλήρη αντίθεση με τα δεδομένα και τα πορίσματα- πως ευθύνεται… η παρατεταμένη ανομβρία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει βάσει ποιων μελετών, εγκρίσεων και υπό ποια επίβλεψη πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες. Επιπλέον τον καλούν να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να σταματήσει ή/και να αναστραφεί η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον ποταμό Λούρο. Τέλος, ζητούν την αποζημίωση των ιχθυοτροφείων της περιοχής, όπως και την αυστηρή απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για την καταστροφή του ποτάμιου οικοσυστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ