Κοινή δράση για τη σωτηρία του Αώου

drasi aoos

Τα οικοσυστήματα γλυκού νερού αποτελούν τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Στην Ευρώπη καταρρέουν γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο οικοτόπου. Μία από τις δραματικές επιπτώσεις της κατάρρευσης αυτής είναι ότι οι πληθυσμοί των μεταναστευτικών ψαριών γλυκού νερού έχουν μειωθεί κατά 93%. Υπολογίζεται επίσης, ότι στα 1,2 εκατομμύρια χιλιομέτρων Ευρωπαϊκών ποταμών, συναντάμε πάνω από 1 εκατομμύριο εμπόδια.

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η Πίνδος Περιβαλλοντική, διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βωβούσας και την πρωτοβουλία Protect Aoos “Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού”, μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη προστασίας και σωστής διαχείρισης του μοναδικού ποταμού Αώου/Vjosa, ενός από τους τελευταίους ποταμούς της Ευρώπης που ρέει ελεύθερα.

Μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων κι εθελοντές κατέφτασαν στην Πλατεία Μοναστηρακίου και ξεδίπλωσαν υφασμάτινα πανιά με το μήνυμα «PROTECTAOOS / VJOSARIVERNOW #VjosaNationalParkNow» στο πλακόστρωτο πάνω από την κοίτη του ποταμού Ηριδανού, με φόντο το βράχο της Ακρόπολης.

Παράλληλα μικροί και μεγάλοι φίλοι έστειλαν τα μηνύματά τους από διάφορα μνημεία της επικράτειας σε μια έμπρακτη έκφραση της υποστήριξής τους στο σκοπό της προστασίας του Αώου.

Το MedINA και η Πίνδος Περιβαλλοντική είναι οι βασικοί εταίροι του διασυνοριακού έργου ‘Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη: Αώος/Vjosa’ για την Ελλάδα, το οποίο εντάσσεται στην ευρωπαϊκή καμπάνια ‘SavetheBlueHeartofEurope’ και έχει ως στόχο την προστασία του ποταμού Αώου / Vjosa από τα επικείμενα σχέδια κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων ή/και κάθε είδους παρέμβαση, την διατήρηση της καλής του κατάστασης και της ταυτότητάς του, την ανάδειξή του ως πρότυπου ποταμού ελεύθερης ροής για όλη την Ευρώπη και την ένταξη ολόκληρης της λεκάνης απορροής του σε καθεστώς προστασίας.

Στους ίδιους στόχους προσανατολίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα προσβλέπει  μέσω της απομάκρυνσης ή διευθέτησης εμποδίων στην απελευθέρωση τουλάχιστον 25,000 χιλιομέτρων ευρωπαϊκών ποταμών μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ