Κώδωνας κινδύνου για το Πανεπιστημιακό από τους Διευθυντές των Τομέων

met panepistimiakou

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κρούουν οι Διευθυντές Τομέων και Κλινικών σε κοινή επιστολή προς την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και την 6η ΥΠΕ.

Το Πανεπιστημιακό έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομείο Covid με δυσμενείς συνέπειες, προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Το νοσοκομείο έχει αναπτύξει δύο ΜΕΘ- Covid με 16 κλίνες και δύο κλίνες ΜΕΘ για νεογνά. Ενεργοποιεί τρίτη ΜΕΘ δυναμικότητας έξι επιπλέον κλινών και μάλιστα στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου το Νοσοκομείο θα καλύπτει το 78% του συνόλου των σχετικών κλινών στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως σημειώνουν οι Διευθυντές των τομέων, το Π.Γ.Ν.Ι. αποτελεί την υγειονομική ναυαρχίδα της Βορειοδυτικής Ελλάδος  εξυπηρετώντας διπλό σκοπό:  αφενός εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, αφετέρου κλινικό έργο. «Πρέπει να τονισθεί ότι στα πλαίσια του κλινικού έργου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τομείς που άπτονται της προχωρημένης αντιμετώπισης ογκολογικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, καρδιολογικών, ορθοπαιδικών, παθολογικών (κ.λ.π.)  περιστατικών, που τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής αδυνατούν να παράσχουν» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Τονίζεται με έμφαση ότι το νοσοκομείο σαφώς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του κάτι που τελικά δεν συμβαίνει.

«Δυστυχώς και για λόγους που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, η παραπάνω πρόταση ενώ έτυχε αποδοχής δεν εφαρμόσθηκε, με αποτέλεσμα το Π.Γ.Ν.Ι. να φέρει πλέον το συντριπτικό βάρος της αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων covid-19 ασθενών (ανάπτυξη 24 κλινών ΜΕΘ στο Π.Γ.Ν.Ι. και μόνο 7 κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας). Επιπρόσθετα, στο Π.Γ.Ν.Ι. αναπτύχθηκαν 4 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με αποτέλεσμα   δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των Κλινικών και των Τμημάτων του Παθολογικού Τομέα.

Η απόφαση της μετατροπής του ΠΓΝΙ ουσιαστικά σε νοσοκομείο covid-19 (ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση και 3ης αντίστοιχης ΜΕΘ και μάλιστα στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου), αποτελεί κατά τη γνώμη μας λανθασμένη απόφαση» υπογραμμίζεται.

Οι Διευθυντές  αναλύοντας τους λόγους αναφέρουν:

A)           Οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δεν διαθέτουν πλέον το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε άλλες Νοσοκομειακές δομές της Περιφέρειας. Επίσης η μη ύπαρξη διαθέσιμου προσωπικού και ο χωροταξικός περιορισμός των Κλινικών καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών,

B)            Β) Οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών), που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.

«Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε, ότι η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το Π.Γ.Ν.Ι., αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών μας, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών και δηλώνουμε πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο.

Με πλήρη επίγνωση της σφοδρότητας της υγειονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη επαρκή συμμετοχή των υπολοίπων Νοσοκομείων της Περιφέρειας Ηπείρου στο σχεδιασμό αντιμετώπισής της και να αποδεχθούμε τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας, το οποίο είναι το μοναδικό που μετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών και προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, πρακτικά σε Νοσοκομείο μιας νόσου, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των μέτρων.

Σας καλούμε, έστω και τώρα, να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του Π.Γ.Ν.Ι., από τη σχεδόν αποκλειστική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ περιστατικών Covid-19, με την ανάπτυξη αντίστοιχων κλινών στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στελεχιακή και ιατροτεχνολογική ανακατανομή» καταλήγει η επιστολή την οποία υπογράφουν οι:

Δ/ντής Α  Χειρουργικού Τομέα

Μιχαήλ Χ. Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων            

Δ/ντής Β  Χειρουργικού Τομέα

Ευστάθιος Λυκούδης, Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής

Δ/ντής Α  Παθολογικού Τομέα

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Δ/ντής Β  Παθολογικού Τομέα

Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας

Δ/ντής Τομέα Ψυχικής Υγείας

Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής

Δ/ντρια Εργαστηριακού Τομέα

Μαρία Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας

Διατομεακά

Βασίλειος Κουλούρας, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας

Δ/ντής Αναισθησιολογικής Κλινικής

Πέτρος Τζίμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας

Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας

Αναστάσιος Κορομπίλιας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου

Ιωάννης Καστανιουδάκης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ