«Κληρονομιά ανοιχτή για όλους» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

ioannina kastron

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στον εορτασμό τωνΕυρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 (24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021) με το κοινό θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage: AllInclusive). Βασικός σκοπός του θεσμού και ειδικότερα της φετινής θεματικής είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στην πολιτιστική κληρονομιά με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην κοινωνία. Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις σε επιλεγμένες ομάδες κοινού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική παρουσίαση στην περιοδική έκθεση «Ήπειρος Μητροπόλεις Αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου», για τα μέλη του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Ατόμων με Άνοια της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης (ΕΨΕΠ). Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος Ελένη Βασιλείου

«Εσπερινές διαδρομές» στο Κάστρο Ιωαννίνων  και στο Λόφο Λιθαρίτσια

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Κάστρο των Ιωαννίνων και σε μνημεία τοπόσημα του Λόφου Λιθαρίτσια, για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων της πόλης. Στόχος είναι η καλύτερη γνωριμία των μαθητών με σημαντικά μνημεία των Ιωαννίνων και η προετοιμασία μελλοντικών δημιουργικών συνεργασιών. Οι παραπάνω δράσεις γίνονται  με τη συνεργασία του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.

Τις περιηγήσεις θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι: Βασιλική Γιαννάκη, Ιουλία Κατσαδήμα, ΣοφίαΚίγκα,Μάτα Κορτζή,Ελένη Κοτζαμποπούλου, Ελένη Μίχου καιΥπατία Φάκλαρη.

Ναός Ταξιαρχών στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο χειροτεχνίας στον ναόΤαξιαρχών στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων (13ος – 14ος αι.), με θέματα εμπνευσμένα από τις τοιχογραφίες του ναού. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον ναό των Ταξιαρχών (ώρα 11:00 π.μ.) που θα απευθύνεται κυρίως στην τοπική κοινότητα και στα μέλη του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κωστάνιανης. Οι δράσεις έχουν ως στόχο την δημιουργική σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την πολιτιστική κληρονομιά και τη ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλουκαι το εργαστήριο η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Αυγή Ευθυμιάδου και η εικαστικός-ζωγράφος Ευτυχία Σταύρου.

Ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση «Ο καιρός της επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα προβάλει διαδικτυακά την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ο καιρός της επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron». Η έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνωνκαι διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η ψηφιακή της παρουσίαση αποτελεί μέρος των δράσεωνεπικοινωνίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με το κοινό και ενίσχυσηςτης πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά, ως αντιστάθμισμα στις ιδιαίτερες, περιοριστικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία τα τελευταία έτη. Την ξενάγηση πραγματοποιεί η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου και η δημιουργία του βίντεο έγινε από τον φωτογράφο της Εφορείας, Παναγιώτη Τσιγκούλη.

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων  και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ