Κλινικές αρνούνται την εισαγωγή βαρέως πασχόντων ασθενών- Έγγραφο «φωτιά» από τον Διευθυντή των ΤΕΠ

nosokomeio n17

Κάποιες κλινικές αρνούνται να υποδεχθούν βαρέως πάσχοντες ασθενείς που τους στέλνονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Βορειοδυτική Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για φήμη ή για πληροφορία αλλά για καταγγελία που κάνει με έγγραφό του ο Διευθυντής των ΤΕΠ Αθανάσιος Κιτσάκος και σε κάθε άλλη χώρα της… πολιτισμένης Ευρώπης θα είχε κινητοποιήσει ήδη όλες τις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο έγγραφο μέσα σε διάστημα δύο μηνών για το ίδιο θέμα που απευθύνει ο  Διευθυντής των ΤΕΠ.

Με την επιστροφή των νοσοκομείων στην κανονικότητα ο αριθμός των ασθενών που φτάνουν στα Επείγοντα είναι τεράστιος  ενώ ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών σταθερά περιορισμένος. Χαρακτηριστικά από τις 12 θέσεις μονίμων Ιατρών ΤΕΠ που προβλέπονται στον παλαιωμένο οργανισμό  είναι καλυμμένες μόλις οι 4 με 2 παθολόγους και 2 καρδιολόγους.

Με το ίδιο  προσωπικό το ΤΕΠ πρέπει να αντιμετωπίσει και τους ασθενείς με κορωνοϊό που επισκέπτονται το νοσοκομείο στις ημέρες εφημερίες.

Η πίεση είναι τεράστια και ορισμένες φορές ο χρόνος για κάθε ασθενή πολύτιμος. Στα ΤΕΠ αφού γίνει μία σειρά εξετάσεων αποφασίζεται σύμφωνα με το νόμο  από τον διευθυντή του ΤΕΠ ή τον αντικατάσταση του η κλινική στην οποία θα πρέπει να οδηγηθεί ο ασθενής.

Κι όπως φαίνεται εδώ ξεκινά το πρόβλημα.

«Το φαινόμενο άρνησης των κλινικών να υποδεχθούν βαρέως πάσχοντες ασθενείς του ΤΕΠ με διάφορες δικαιολογίες συνεχίζεται ανησυχητικά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κιτσάκος συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη για τριτοβάσθμιο νοσοκομείο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Η άρνηση των κλινικών έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ ειδικοτήτων, να υπάρχουν καθυστερήσεις στην εισαγωγής τους στις κλινικές και πολύωρη παραμονή (7-9ωρες) στις ελάχιστες κλίνες(10) βραχείας νοσηλείας των ΤΕΠ.

«Η περιγραφείσα κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους βαρέως

πάσχοντες ασθενείς και αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα αυτών

των ασθενών. Οποιαδήποτε καθυστέρηση βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ είναι σοβαρό

ιατρικό λάθος (malpractice) και φυσικά πέραν της μη εφαρμογής της βασικής

ιατρικής γνώσης η ανυπακοή νόμων επιφέρει νομικές κυρώσεις» υπογραμμίζει ο κ. Κιτσάκος στο 2ο έγγραφό του το οποίο είναι σε γνώση της Διοίκησης, “η οποία έχει γίνει συχνός αποδέκτης του προβλήματος”, της Ιατρικής Υπηρεσίας αλλά και των Κλινικών του Νοσοκομείου.

«Οποιαδήποτε άρνηση νοσηλείας ασθενών ΤΕΠ κατά την γενική (ανοιχτή) εφημερία του ΠΓΝΙ είναι παράνομη, καταχρηστική και ποινικά κολάσιμη» σημειώνει με νόημα ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ζητώντας τη συνεργασία όλων ώστε να διασφαλιστεί ο γρήγορος και ασφαλής χειρισμός των βαρέως πασχόντων.

Αν δεν υπήρχε το έγγραφο του Διευθυντή του ΤΕΠ δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ο καθένας ότι Κλινικές –δεν είναι απρόσωπες αλλά έχουν διευθυντές- αρνούνται να δεχθούν ασθενείς ή τους κάνουν μπαλάκι η μία στην άλλη. Προφανώς το νοσοκομείο και οι κλινικές δεν ανήκουν ούτε στους  Διευθυντές, ούτε στους Καθηγητές όσο μεγάλα ονόματα κι ανήκουν. Ανήκουν στους πολίτες και στους ασθενείς που τις χρειάζονται… Κι αν δεν το κατανοούν οι ίδιοι θα πρέπει να παρέμβει κάθε αρμόδιος ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος και να δοθούν λύσεις, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ