Κλείδωσαν οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

lefta“Κλείδωσαν”, οι μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να εξοικονομηθεί το ποσόν το οποίο οι δανειστές έθεταν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη εκταμίευση που προβλέπει το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν, μειώνονται κατά 12% όλες οι κύριες συντάξεις από τα 1.300 ευρώ και πάνω, με εξαίρεση τις συντάξεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), για τις οποίες η μείωση θα είναι 7%.

Οι συντάξεις των “ευγενών” Ταμείων, (ΔΕΚΟ και τραπεζών), εντάσσονται στις κύριες και υφίστανται την ίδια μείωση κατά 12%.

Μειώσεις επέρχονται και στις επικουρικές συντάξεις, όπου έγινε δεκτή τελικά η πρόταση της ΝΔ για πλαφόν στις μειώσεις, για τις συντάξεις που είναι χαμηλότερες από τα 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις από 200- 250 ευρώ μειώνονται κατά 10%. Κατά 15% μειώνονται οι συντάξεις από τα 250 έως τα 300 ευρώ, ενώ για τις επικουρικές από 300 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι 20%.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ποσόν που τελικά εξοικονομείται από τις μειώσεις είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ αντί των 300 εκατ. ευρώ, όπως είχε ζητηθεί αρχικά και αυτό, γιατί τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από τα άλλα υπουργεία υπολείπονταν κατά 100 εκατ. ευρώ από τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Έτσι, αναζητήθηκαν από την κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ