Κίνδυνος αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας

AIGOPROBATA 14

Σήμα SOS εκπέμπει η ελληνική κτηνοτροφία, καθώς έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης. Παρότι όμως ο κλάδος αυτός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης, μπορεί να καταστεί «ατμομηχανή» της ελληνικής γεωργίας, δεδομένου ότι απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής.

Η απουσία εθνικής στρατηγικής, η αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του κλάδου (αδειοδότηση στάβλων, έλλειψη εθνικού σχεδίου γενετικής βελτίωσης, διαχείριση βοσκοτόπων, κ.ά.), οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση και η έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση.

Μειώνεται η κτηνοτροφική παραγωγή, μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, λιγοστεύει το ανθρώπινο δυναμικό και επιβαρύνεται το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο κατά 1,8 δισ. €.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τομέα (που προκαλεί μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων), γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος παραγωγής και στη χαμηλή τιμή πώλησης των παραγόμενων προϊόντων.

Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας που παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, πολλά από οποία είναι ΠΟΠ με κυριότερα το τυρί φέτα (ΠΟΠ). Με την κτηνοτροφία απασχολούνται περίπου 500.000 άτομα στη χώρα μας και χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις μεταφορές και εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ