Κι όμως… Σιτίζονται ανύπαρκτοι πρόσφυγες. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα Γιάννινα

katavl ka1

katavl ka1

Η σίτιση των προσφύγων και οι διαγωνισμοί τους οποίους εξακολουθεί να διενεργεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έρχονται να απασχολήσουν για μία ακόμη φορά την επικαιρότητα.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Inside Story σε δημοσίευμά της κάνει λόγω για εκατοντάδες ανύπαρκτους πρόσφυγες που σιτίζουν οι εταιρείες catering και η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον αριθμό προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας, καταγράφονται συγκεκριμένες συμβάσεις παροχής σίτισης με τον αριθμό μερίδων να υπερβαίνει τον αριθμό των διαμενόντων, που μπορεί να είναι και μηδενικός, αφού αφορά κέντρα που είναι κλειστά.

Ανάλογες αποκλίσεις καταγράφονται και σε συμβάσεις που αφορούν Κέντρα Φιλοξενίας στα Ιωάννινα, όπου κατακυρώνονται διαγωνισμοί σίτισης για 600 (27/1/2017) και 550 άτομα (24/2/2017), τη στιγμή που το κέντρο Δολιανών είχε αντίστοιχα 138 και 118 διαμένοντες ενώ το Κέντρο στον Κατσικά παραμένει κλειστό από τον Ιανουάριο, με μηδέν διαμένοντες.

Στο τελευταίο διαθέσιμο δελτίο του ΓΕΕΘΑ της 17ης Μαρτίου 2017, παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 1.100 μερίδων σίτισης ημερησίως χωρίς να προκύπτει αν και με ποιόν τρόπο διατίθενται αυτές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΓΕΕΘΑ, η κάθε ημερήσια μερίδα αποτιμάται σε 4,78 ευρώ πλέον ΦΠΑ, τιμή επί της οποίας χορηγούν έκπτωση οι προμηθευτές.

Εξηγήσεις για τις αποκλίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και τον αριθμό των μερίδων σίτισης που προμηθεύεται ο στρατός ζητά η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

– Αληθεύουν τα όσα καταγράφονται στο ως άνω δημοσίευμα; Πώς εξηγείτε τις αποκλίσεις που καταγράφονται μεταξύ του αριθμού των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας και του αριθμού των μερίδων σίτισης; Για ποιο λόγο γίνεται προμήθεια μερίδων σίτισης για δομές που παραμένουν κενές;

-Με ποιόν τρόπο γίνεται η πληρωμή των προμηθευτών στην περίπτωση που ο αριθμός των διαμενόντων είναι μικρότερος από τις μερίδες που έχουν κατακυρωθεί; Υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη στις σχετικές συμβάσεις και, αν ναι, έχει αυτή εφαρμοστεί και σε ποιες περιπτώσεις;
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ