Κεραμικά από τη Συλλογή του Φ. Ραπακούση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

arxaiologiko ioanninon

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Κεραμικά από τις αγορές Ανατολής και Δύσης, στην Ήπειρο»,  τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ.,  στην Αίθουσα Διώνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Υφαντή.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και παρουσιάζει επιλεγμένα αντικείμενα  της συλλογής νεότερης κεραμικής από την Ήπειρο του Μουσείου, που αποτελούν καρπό της συλλεκτικής δραστηριότητας ετών του κ. Φώτη Ραπακούση.

Πρόκειται για κεραμικά σκεύη και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον20ο αι.και εντοπίζονται συχνά στα σπίτια των Ιωαννίνων και άλλων ορεινών οικισμών της περιοχής. Εισήχθησαν στην Ήπειρο  από σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ιταλίας (Πέζαρο, Απουλία), της Μικράς Ασίας, ( Ιζνίκ, Κιουτάχεια, Τσανάκ Καλέ) και της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία), ενώ άλλα προέρχονται από σημαντικά ελληνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής του 19ου και 20ου αιώνα, που εμπνεύστηκαν από την αισθητική της Ανατολής.

Τα αντικείμενα αυτά αποκαλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών διαδρομών που συνδέει τα Ιωάννινα με τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικών ενώ παράλληλα  αντανακλούν το γούστο και τις συνήθειες των Ηπειρωτών της εποχής όπως διαμορφώνονταν με την επαφή τους με νέα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.

Η συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Προεπαναστατικής Περιόδου στο πλαίσιο της παρούσης έκθεσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και συμβάλλει στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός σημαντικού μέρους της νεότερης τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής ταυτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ