Κεντρικά Τζουμέρκα: Καταιγίδα προβλημάτων

XASIAKOSΑρκετές ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, έχουν καταγραφεί στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστο Χασιάκο, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων σημειώθηκαν πλημμύρες με επαναληπτικότητα 50ετίας ή και 100ετίας.

Η δε ποσότητα του νερού που έπεσε αυτές τις δύο μέρες στην περιοχή, είναι ίση με την ποσότητα του νερού που στην Αθήνα πέφτει σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Χασιάκο, πολλοί δρόμοι, κυρίως χωμάτινοι κατεστράφησαν από τις κατολισθήσεις, τσιμεντόδρομοι ξηλωθήκαν, οχετοί βούλωσαν τα φρεάτια και το νερό έβρισκε διαφυγή προς άλλες κατευθύνσεις προξενώντας πάρα πολλές ζημιές.

Από το πρωί μηχανήματα του Δήμου αλλά και μισθωμένα, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τη βατότητα στο οδικό δίκτυο όλου του Δήμου. Για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ η διαδικασία απαιτεί και αρκετό κόστος. «Εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι και το οικονομικό πρόβλημα, πώς ακριβώς θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την αποκατάσταση αυτών των ζημιών» ανέφερε ο κ. Χασιάκος. «Ακόμα δεν έχουμε κοστολογήσει τη δαπάνη – πρόσθεσε – αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι μια δαπάνη των 40.000-50.000 ευρώ για να αποκατασταθεί η βατότητα. Τώρα για να αποκατασταθούν τα πράγματα, οι ασφαλτοστρώσεις και να ξαναγίνουν πάλι οι οχετοί, είναι μια μεγάλη δαπάνη η οποία θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον».

Αύριο ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων θα επισκεφθεί τα Θεοδώριανα, όπου εκεί οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο κ. Χασιάκος, ξηλώθηκε ένα κομμάτι του δρόμου περίπου 300 μέτρων στην είσοδο των Θεοδωριάνων το οποίο ήταν τσιμεντοστρωμένο. «Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα είναι μεγάλη δαπάνη και θα δούμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη βατότητα προς τον οικισμό των Θεοδωριάνων.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση από το Σταυρό, δεν υπάρχει πρόσβαση από το δρόμο που έρχεται από Νεράιδα» σημείωσε ο Δήμαρχος. «Η συγκοινωνία από το πρωί περίπου έχει αποκατασταθεί, οπότε υπάρχει σύνδεση. Πρέπει να ξαναγίνουν αυτές οι τσιμεντοστρώσεις, πρέπει να ξαναγίνουν οι οχετοί. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε μια βδομάδα ή σε δέκα μέρες. Θα πρέπει να γίνει κάποιος προγραμματισμός, να βρούμε και τα χρήματα και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αφού θα έχουμε τη συνολική εικόνα από τη ζημιά που έγινε, τότε θα στείλουμε κάποιο έγγραφο και θα δούμε τι οικονομική ενίσχυση μπορεί να μας δώσει το Υπουργείο».

Σε ότι αφορά την κατάσταση του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Χασιάκος είπε: «Δεν έχω εικόνα για γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά λίγο πολύ οι προσβάσεις που είχαν και στα κτήματα και στις κτηνοτροφικές μονάδες θα έχουν πάθει ζημιά και δε θα μπορούν να προσεγγίσουν οι άνθρωποι τις ιδιοκτησίες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ