Καινοτόμο πρόγραμμα από το ΤΕΙ Ηπείρου

TEI_HPEIROYΣημαντικό για την Ελλάδα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο αφενός τη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη χοιροτροφία και αφετέρου την παραγωγή χοιρινού κρέατος με διακριτές ιδιότητες (λειτουργικό χοιρινό) που θα απευθύνεται σε ειδικές ομάδες καταναλωτών, απέσπασαν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο, το Εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. με επιστημονικό υπεύθυνο την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Huzhong στην Κίνα με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. S. Peng και η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ) με υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Παπαγιάννη.

Σημειωτέον, η κ. Peng έχει βραβευτεί με το Εθνικό βραβείο αριστείας για την πρόοδο της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με «λειτουργικές» ιδιότητες, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της δράσης «Διμερής Ερευνητική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας 2012-2014» κατετάγη τέταρτο από διεθνείς αξιολογητές και συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 προτάσεων που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης, βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάμεσα σε άλλες 199 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 με χρονική διάρκεια 30 μηνών. Αποτελεί το ένα από τα δύο εγκεκριμένα προγράμματα με επικεφαλής Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα υπόλοιπα δεκατρία είχαν επικεφαλής εταιρίες παγκόσμιου και εθνικού κύρους.

Το πρόγραμμα πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί μία δυναμική χοιροτροφική παραγωγή και μάλιστα με εξαγωγικές επιδόσεις τελευταία.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει διακριτή για να παραμείνει όσο μπορεί ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της επιδράσεις. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στη δυνατότητα χρησιμοποίησης εγχώρια παραγόμενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε αντικατάσταση του σογιάλευρου, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χοιροτροφίας και στην παραγωγή χοιρινού κρέατος με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα: θα εξετάσει (1) τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και τους τρόπους αναστολής τους (2) τις συνέπειες της προσθήκης αυτών των ζωοτροφών στις αποδόσεις των χοίρων και να προσδιοριστούν τα βέλτιστα επίπεδα προσθήκης των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την άριστη ποιότητα του κρέατος (3) την προσθήκη στη διατροφή των χοίρων, φυσικών φυτικής προέλευσης παραγόντων, όπως, αρωματικά φυτά και εκχυλίσματα αυτών, πρωτεΐνη από φύκια, χηλικές ενώσεις αμινοξέων και ιχνοστοιχείων ι) ως αυξητικές (ii) αντιοξειδωτικές και (iii) ως ανοσο-διεγερτικές ουσίες και να εφαρμοστούν τα ευρήματα στη διατροφή χοίρων σε μεγάλη κλίμακα, ώστε επιστημονικά να αποδειχτεί ο βαθμός των ανωτέρω ιδιοτήτων τους (4) να παραχθεί ένα «λειτουργικό» τρόφιμο με βάση το χοιρινό κρέας με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή (5) να εκτελεστεί μια ανάλυση περιβαλλοντικής επίδρασης, που χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα (6) να ερευνηθεί, μέσω περιβαλλοντικής ανάλυσης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης των περιβαλλοντικών επιδράσεων από την παραγωγή χοιρινού κρέατος εντός και εκτός των χοιροστασίων (7) να διαδοθούν αποτελεσματικά τα συμπεράσματα και οι εφαρμογές του προγράμματος στη βιομηχανία για την ανάπτυξη διατροφικών στρατηγικών στην αιχμή της επιστήμης για παραγωγή διακριτών προϊόντων με βάση το χοιρινό κρέας με στοχευμένη δράση την επαύξηση του ρόλου του στην υγεία συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών.

Το πρόγραμμα επιβάλλει τη συνεργασία των επιχειρηματιών της εκτροφής χοίρου σε βιομηχανική κλίμακα, όπως της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, που αποτελεί τον επιχειρηματικό εταίρο, της βιομηχανίας ζωοτροφών, της βιομηχανίας κρέατος και προϊόντων με βάση το χοιρινό κρέας και των ερευνητικών ομάδων που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη διατροφή του χοίρου, την επιστήμη του κρέατος, καθώς και το περιβάλλον, με τελικό σκοπό την παραγωγή χοιρινού κρέατος το οποίο αν και θα είναι ανώτερο ποιοτικά, θα συμβάλει ενεργά στην υγεία του ανθρώπου, θα στοιχίζει λιγότερο και με βάση την ανάλυση του κύκλου ζωής του άνθρακα θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.

Είναι σημαντικό για τη στρατηγική της χώρας η παραγωγή διακριτών προϊόντων αφού είναι αδύνατο να υπερσκελίσει το μειωμένο κόστος παραγωγής εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων. Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, των τροφίμων με ενεργή δράση στην υγεία του ανθρώπου, των φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων και μιας μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το εθνικό πρότυπο σε ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη, ανταγωνιστική και αναγνωρίσιμη, μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς όπως η χοιροτροφία, που υστερούμε εμφανώς.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα η σύνδεση του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με μεγάλους εγχώριους παραγωγικούς φορείς, όπως και με εξαιρετικά προηγμένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καθιστώντας το πόλο αριστείας σε μια απομακρυσμένη περιοχή της περιφέρειας, την Άρτα και την Ήπειρο, που έχει την ιδιαιτερότητα να σφύζει από κτηνοτροφική παραγωγή, εργατικούς ανθρώπους και προετοιμασμένα μυαλά, ώστε να δώσει έμπρακτα όνομα στην αναπτυξιακή προοπτική του κτηνοτροφικού μας τομέα, ακόμα και μέσα στις τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ