ΚΕΔΕ: Ν’ αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές

hpeiros– Αλλαγές στον Καλλικράτη καλείται να προτείνει η ΠΕΔ Ηπείρου

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για την ΠΕΔ Ηπείρου η οποία καλείται να καταθέσει τις προτάσεις τις για τις τροποποιήσεις στον Καλλικράτη, όπως έχει ζητήσει εδώ κι αρκετό καιρό το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΚΕΔΕ η οποία έχει υποβάλλει ήδη το πρώτο πακέτο προτάσεων καλεί όλες τις ΠΕΔ της χώρας να έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Γεγονός είναι ότι στην ΠΕΔ Ηπείρου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προεργασία, όμως ο χρόνος εξαντλείται και θα πρέπει εντός της επόμενης εβδομάδας να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει για ένα θέμα ζωτικής σημασίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης αυτής δεν αποκλείονται προτάσεις ακόμη και για διορθωτικές κινήσεις επί των ορίων των Δήμων όπως καθορίστηκαν με τον Καλλικράτη.

Τις προτάσεις θα τις συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ, προκειμένου να τις υποβάλλει μέσω υπομνήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και θα επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για τις αλλαγές. Να σημειωθεί πως οι προτάσεις των ΠΕΔ θα πρέπει να έχουν την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων.

Στο πρώτο πακέτο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, οι προτάσεις αφορούν κυρίως σε θεσμικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό μπορεί να θεωρεί ότι η ΚΕΔΕ ζητά την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογών.

Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει έντονα τους αυτοδιοικητικούς αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία φαίνεται ότι θα το εξετάσει σε άλλη βάση πλέον, καθώς υποβάλλεται επίσημα, από το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ