Καζάνι που βράζει τα Βαλκάνια… Χάος σε Αλβανία και Σκόπια

albania2 diadilosi

albania2 diadilosi

Ο Αλβανικός εθνικισμός απειλεί να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια με την Αλβανία και τα Σκόπια να βρίσκονται ήδη σε χαοτική κατάσταση.

Στην Αλβανία, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται επί δύο μήνες, χωρίς ωστόσο η Κυβέρνηση Ράμα να πτοείται και να δεσμεύεται για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο.

Στα Σκόπια, μετά τα τελευταία γεγονότα, οι πολιτικές εξελίξεις λαμβάνουν δραματική τροπή.

Όλα αυτά την ώρα όπου στην περιοχή των Βαλκανίων οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται, ενώ το προσφυγικό και η τρομοκρατία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και μαζί τους τα ακροδεξιά μορφώματα και οι ιδέες που οδήγησαν τον κόσμο σε πολέμους και διαχωρισμούς.

Θρυαλλίδα μόνιμης έντασης αποτελεί ο αλβανικός εθνικισμός.

Ο μεγαλοϊδεατισμός του «σουλτάνου» της Αλβανίας Έντι Ράμα, που έχει σηκώσει τους εθνικιστικούς τόνους, απειλεί με γενική ανάφλεξη. Την ώρα που η Αλβανία βράζει και η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του, εκείνος βλέπει αλύτρωτες πατρίδες.

Ο Έντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από το μέτωπο των κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται επί 65 ημέρες.

Η εμμονή και η επιμονή του Έντι Ράμα στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Στη Σερβία, πολιτικοί με επιρροές από τα Τίρανα τάσσονται ανοιχτά, πλέον, υπέρ μιας «Μεγάλης Αλβανίας», προκαλώντας έντονες αναταράξεις στη σερβική κυβέρνηση και την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν χθες στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, αντιδρώντας στην εκλογή, για πρώτη φορά, ενός Αλβανού στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε, όπως και 4 ακόμη βουλευτές μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ