Καύσωνες- Οι μεταβολές στο κλίμα επεκτείνουν το καλοκαίρι

epirus kalokairi

Οι καύσωνες τα τελευταία χρόνια καταφτάνουν όλο και νωρίτερα.. Γίνονται μεγαλύτερης διάρκειας. Η παρατήρηση ανήκει στους ειδικούς και ο Διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάργος αναφέρει ότι οι μεταβολές στο κλίμα επεκτείνουν το καλοκαίρι.

«Ο Ιούνιος, κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο, είναι ένας μήνας που έχουμε αρκετά συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα τελευταία αρχίζουμε και βλέπουμε και από τον Μάιο. Και αυτό είναι κάτι ανησυχητικό γιατί όντως οι μεταβολές του κλίματος επεκτείνουν το καλοκαίρι. Ξεκινούν οι υψηλές θερμοκρασίες νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 «Οι προγνώσεις που γίνονται από τα μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού, έχουν ακόμα αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα. Για την Ελλάδα όμως δίνουν ένα καλοκαίρι με αρκετά μελτέμια. Αυτό σημαίνει σχετικά πιο ήπιες θερμοκρασίες στα ανατολικά και υψηλότερες θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα», επισημαίνει ο Κ. Λαγουβάρδος.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στην πρωτεύουσα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο λειτουργεί από το 1890, παραμένει εκείνη της 26ης Ιουνίου 2007, όπου το θερμόμετρο έδειξε 44,8 βαθμούς.

Ο πιο πρώιμος καύσωνας καταγράφηκε το 2020 μεταξύ 15 και 18 Μαΐου. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αρχές τίθενται σε επιφυλακή και οι δήμοι οργανώνονται καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ