Καθορίστηκε ο χάρτης ψηφιακής τηλεόρασης

tvΓεγονός είναι πλέον ο Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, με τον οποίο τίθεται το πλαίσιο και οι κανόνες για την πλήρη ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο Χάρτης που καθορίστηκε σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Χάρτη θα είναι:

– Η δυνατότητα για δημιουργία νέων υπηρεσιών (πληροφόρησης, προγράμματος (EPG) και στο εγγύς μέλλον καινοτόμες τηλεοπτικές υπηρεσίες)

– Η ορθολογική εξοικονόμηση ραδιοφάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα και θα αποδοθεί για χρήση από άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες (π.χ. κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς), με άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη για τους πολίτες και το κράτος

– Το προς ανάπτυξη ψηφιακό δίκτυο, που ορίζει ο Χάρτης Συχνοτήτων, θα έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερη ισχύ εκπομπής και κατανάλωση ρεύματος, με πολύ καλύτερη εμβέλεια και ποιότητα εικόνας

– Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα απολαμβάνει τα οφέλη καθαρού ψηφιακού σήματος, απαλλαγμένο από «είδωλα», «χιόνια» και λοιπές παρεμβολές.

«Ο Χάρτης νοικοκυρεύει το τοπίο για όσους θα επενδύσουν στη δημιουργία δικτύου μετάδοσης και εξασφαλίζει εγγυημένες ποιοτικά υπηρεσίες λήψης για όλους τους Έλληνες τηλεθεατές», ενώ παράλληλα «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για την προσφορά νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης. Με την υλοποίησή του, εκτίμησε ο γ.γ., θα δημιουργηθούν «οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση φάσματος, που είναι εθνική περιουσία και έως σήμερα μένει αναξιοποίητο», αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ