Καθολικό το αίτημα για τον κόμβο αλλά σκοντάφτει στο ΤΑΙΠΕΔ

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει πλέον το αίτημα για την κατασκευή κόμβο στην Εγνατία που θα εξυπηρετήσει το βορειοδυτική τμήμα του λεκανοπεδίου και του Νομού Ιωαννίνων. Και παρότι η ανάγκη είναι αδήριτη όπως καταφάνηκε στην σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Ηπείρου, φαίνεται ότι η υλοποίησή του προσκρούει στην παραχώρηση του άξονα της Εγνατίας Οδού στο ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι παρότι ο κόμβος είναι απαραίτητος η Εγνατία Οδός ΑΕ σπεύδει να βάλει πάγο σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων που είχαν ληφθεί υπόψιν κατά την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Αναλυτικά η Εγνατία Οδός Α.Ε. με έγγραφη απάντησή της στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη, επανέλαβε την από 1.8.2016 επίσης απάντησή της στην οποία αναφέρει πως είναι πρόθυμη να διευκολύνει τις Υπηρεσίες της στην εκπόνηση των προμελετών για ημικόμβους σε Δρίσκου- Περιστέρι, προσθέτοντας όμως πως «Με την 623/5/03.6.2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” είχε συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη τεχνικών οδηγιών, παρακολούθησης και ελέγχου των μελετών σκοπιμότητας κατασκευής νέων κόμβων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με την παραπάνω επιτροπή, η κατασκευή των εν λόγω κόμβων δεν θεωρήθηκε σκόπιμη. Σήμερα θεωρούμε, με δεδομένο ότι η “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” είναι υπό παραχώρηση, οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων της οδού τα οποία είχαν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ (υφιστάμενη κατάσταση) είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

Με δεδομένη την απάντηση αυτή, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη,  ότιέκτοτε η Περιφέρεια έχει κινηθείπρος δύο κατευθύνσεις, εκπονώντας προκαταρκτικές μελέτες: Σε πρώτο-  μεταβατικό στάδιο για τη βελτίωση του υπάρχοντος τμήματος της επαρχιακής οδού στη Μπαλντούμα που καταλήγει στον κόμβο Ζαγορίου- Τζουμέρκων και σε δεύτερο,  που θα είναι και η οριστική λύση,  -εφόσον βεβαίως  αλλάξουν τα δεδομένα από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ- η κατασκευή του κόμβου στο Δρίσκο.

Στη σύσκεψη από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ κ. Ι. Λυκοτραφίτη έγινε σύντομη αναφορά και στην πρόταση που είχε κατατεθεί εκ μέρους του για κατασκευή κόμβου στην είσοδο της σήραγγας του Δρίσκου, (εντός Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων), η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο κοστοβόρα, σε σχέση με την κατασκευή κόμβου στην έξοδο του Δρίσκου (γέφυρα Αράχθου), λύση υπέρ της οποίας τάχθηκε σε πολιτικό επίπεδο, το σύνολο σχεδόν όσων ζήτησαν και έλαβαν το λόγο.

Καταληκτικά,  συμφωνήθηκε όπως οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και οι βουλευτές, επιδιώξουν συνάντηση με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα προώθησης του έργου κατασκευής κόμβου στην περιοχή Δρίσκου, με βάση πάντα τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνολικά στους κόμβους που έχει ζητήσει η Περιφέρεια να κατασκευαστούν στην Εγνατία οδ0 , αλλά και σε αυτόν που ήδη ετοιμάζει επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Αθηνών.

«Όταν έγινε η Εγνατία Οδός – είπε ανάμεσα στα άλλα- υπήρχαν δυσκολίες, δεν είχαμε τεχνογνωσία. Αν δεν είχε γίνει η «Εγνατία οδός ΑΕ», με την τεχνογνωσία που είχε το δημόσιο, δεν θα γινόταν έργο. Αν δει κάποιος πόσοι κόμβοι και ημικόμβοι έγιναν στα Γρεβενά, θα καταλάβει ότι εμείς εδώ ήμασταν πάντα οι «λιτοί Ηπειρώτες». Ο κεντρικός κόμβος  με την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας, δεν είναι παραδεκτός κόμβος. Εμείς  εκπονήσαμε μια προμελέτη, και τώρα  προχωράμε σε οριστική μελέτη, με δύο κυκλικούς κόμβους ( roundabouts)και από τις δύο πλευρές, οπότε θα καταργηθούν και  οι σηματοδότες.Πρόκειται για παρέμβαση, για την οποία δεν εμπλέκεται η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» γιατί κατασκευάζεται επί της εθνικής οδού.

Το δεύτερο που μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς, είναι ο κόμβος στο Δροσοχώρι.   Ζητήσαμε επίσης μια έξοδο από το Μεγάλο Περιστέρι  προς την  Εγνατία Οδό. Κάπως έτσι είχε γίνει και ο κόμβος Χρυσοβίτσας. Επίσης  έχουμε ζητήσει άλλους δύο κόμβους,  έναν μετά την Τύρια για τα χωριά Κουρέντων (που ποτέ δεν ευδοκίμησε), και  τον άλλο  για το Εμπορευματικό Κέντρο Παραμυθιάς, για τον οποίο υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων.

Θεωρήσαμε σωστό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να εξετάσουμε τους κόμβους. Έχουμε εκπονήσει προμελέτη για την έξοδο στην περιοχή Περιστερίου, όπως και για την περιοχή του Δρίσκου (μετά τη σήραγγα Δρίσκου). Δυστυχώς,  από 2016  και μετά υπάρχουν έγγραφα μας στα οποία αναφέρουν ότι θα μας βοηθήσουν για τις προμελέτες, αλλά λόγω ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να μας δώσουν αδειοδοτήσεις».

Συμμετοχές- παρουσίες στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν: Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ι. Λώλος, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδ. Παπασπύρου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Β. Σπύρου,  ο βουλευτής Ι. Στέφος, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων Κ. Μπασιούκας- Γ. Ζάψας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ντέτσικας, ο πρώην βουλευτής Μ. Κασσής,  ο Πρόεδρος του Τμ. Ηπείρου/ΤΕΕ Ι. Λυκοτραφίτης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος – Στ. Σιούτης αντίστοιχα, ο προϊστάμενος του Κρατικού Αερολιμένα Ιωαννίνων Β. Μητσιμάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Ελ. Αραμπατζής, ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ Άλκης Λάνταβος, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων η Οικονομική Επόπτης κ. Βασιλική Παππά, εκ μέρους των Ξενοδόχων Ζαγορίου η κ. Κλεονίκη ΦερεντίνουΦερεντίνου, εκ μέρους του βουλευτή Χρ. Μαντά ο συνεργάτης του στο Πολιτικό Γραφείο  κ. Νικολόπουλος κ.α.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ