Καθηλωμένα τα υδροπλάνα για ένα ακόμη καλοκαίρι

ydroplana kerkira

Καθηλωμένα λόγω της γραφειοκρατίας και της χρονοβόρας διαδικασίας μένουν για ένα ακόμη καλοκαίρι τα υδροπλάνα και μετέωρη η οικοδόμηση ενός πλήρους και βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων.

Ο σχεδιασμός παραμένει πάντα στο προσκήνιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρό. Τα βήματα ωστόσο δειλά καθώς η αδειδότηση των υδατοδρομίων προχωρά με πολύ αργά βήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα Γιάννινα μετά από προσπάθεια δυόμισι ετών μόλις πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

H επανεκκίνηση του τουρισμού μετά από δυο χρόνια πανδημίας αναπόφευκτα συνδέεται άμεσα με τις προσδοκίες των επιχειρηματιών και επενδυτών του τομέα των υδροπλάνων, ιδιαίτερα από την στιγμή που ανοίγονται και προοπτικές συνεργιών με resorts και ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και αεροπορικές εταιρείες.

Το νέο –για την Ελλάδα- μέσο υπόσχεται, ωστόσο, να αλλάξει σε ευρύτερο βαθμό τον χάρτη των μεταφορών, παρέχοντας την διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και την δυνατότητα στήριξης άλλων κλάδων (υγεία, real estate κ.ά.).

Βασικό ζητούμενο, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία περισσότερων υδατοδρομίων, έτσι ώστε να επιταχυνθούν τόσο ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος της ανάπτυξης ενός πλήρους πανελλαδικού δικτύου από 140-150 σε μια πενταετία σε λιμάνια, λίμνες, μαρίνες κ.α., όσο και ο βραχυπρόθεσμος αυτής ενός πρώτου επιμέρους δικτύου από minimum 6-7 για να ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις.

Όπως αναφέρεται από ανθρώπους των εταιρειών, με τις τελευταίες παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών αναμένουν να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη υδατοδρομίων.

Επιπλέον, με πρόσφατη τροπολογία, επιτρέπονται και τακτικά δρομολόγια υδροπλάνων μέσω υδάτινων πεδίων και όχι μόνο πτήσεις τσάρτερ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, με τη λύση της χρήσης ηλεκτρικών κινητήρων να έχει πέσει στο τραπέζι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ