Κάθετο «όχι» για υδροηλεκτρικό στην Κοιλάδα του Αχελώου

axeloos koilada

Ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου που θα έχει συνέπεια την καταστροφή της Κοιλάδας Αχελώου δηλώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου».

Φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι το υδροηλεκτρικό ύψους 90 μέτρων θα εξαφανίσει την Κοιλάδα, μία περιοχή απείρου κάλους με σπουδαία ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς τόπους.

NATURA 2000 απείρου κάλους με σπουδαία ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικά μέρη».

Όπως καταγγέλλεται, οι ιθύνοντες του έργου «κινούνται στο σκοτάδι» και «πάνε να στήσουν μια έρημη λίμνη […] να βυθίσουν τις παραλίες του (Αχελώου), τις μοναδικές που έχει ο Αχελώος με τα καθάρια και γαλαζοπράσινα νερά του».

«Με άδεια ποιων υπηρεσιών δόθηκε η δυνατότητα να γίνει αυτό το έργο; Πρέπει να μάθουμε άμεσα. ´Οπως άμεσα πρέπει να ενεργήσουν και να ζητήσουν λόγους η Περιφέρεια Ηπείρου και Θεσσαλίας και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και οι υπηρεσίες υπουργείων Ενέργειας και Υποδομών, οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Επίσης ο Φορέας Διαχείρησης Πάρκου Τζουμέρκων-Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων και Αγράφων, που έχει την ευθύνη διαχείρησης και της Κοιλάδας του Αχελώου, και οικολογικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής μας για να μην πιαστούμε στον ύπνο, και να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί. Εμείς τόσα χρόνια παλεύουμε για την διάσωση των ιστορικών μνημείων της περιοχής που άλλα καταστράφηκαν και άλλα κινδυνεύουν άμεσα και έρχεται ένα έργο να μας πει ‘αφήστε τα, θα τα εξαφανίσουμε εμείς’.

Ποιος μπορεί αυτό να το αποδεχθεί; Γιατί κινούνται στο σκοτάδι χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτε; Ποια συμφέροντα είναι πίσω από αυτή την ιστορία; Τι ρόλο παίζει η ΡΑΕ σε αυτή την υπόθεση; Ερωτήματα που θέλουν άμεση απάντηση. Ποιον ενημέρωσαν για το έργο αυτό και από πού έλαβαν θετικές απαντήσεις;

Μπορούμε να μάθουμε επιτέλους; Το φράγμα αυτό που προβλέπεται να είναι ύψους περίπου 90 μέτρων είναι πολύ μεγαλύτερο από της Δαφνοζωνάρας με μια μικρή λίμνη. Αντίθετα, αυτό εκτείνεται από το Αυλάκι μέχρι σχεδόν την Γέφυρα Κοράκου, λίμνη πάνω από τριάντα (30) χιλιόμετρα που θα εξαφανίσει την μοναδική παραγωγική γη που υπάρχει σε όλη την περιοχή, θα θάψει για πάντα γεφύρια και περαταριές και ιστορικούς τόπους, θα κατακλύσει περιοχές πολλών χωριών Άρτας, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας των δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη, Αργιθέας, Αγράφων και Αμφιλοχίας. Μία λίμνη άχρηστη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ