Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός: Νέοι φόροι, καταιγίδα περικοπών

bouli simaia1

bouli simaia1

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 που προβλέπει «φορολογική καταιγίδα».

Οι νέοι φόροι αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων τα 500 εκατ. ευρώ. Αίσθηση προκαλεί η υπεραισιοδοξία για τα πλεονάσματα καθώς η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα για φέτος 1,1% αντί 0,5% που ήταν ο στόχος, ήτοι υπέρβαση κατά 1,032 δισ. Ευρώ. Επιπλέον για το 2017 προβλέπει πλεόνασμα 2% αντί 1,75%, μια υπέρβαση 523 εκατ. ευρώ. Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την Παρασκευή υπήρχε διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών για «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ η οποία τελικώς διευθετήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 10 του μηνός, με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ