Καταρρέει η ελληνική ντομάτα λόγω…Μαρόκου

NTOMATESΜε κατάρρευση απειλείται η ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση η ελληνική αγορά ντομάτας από την εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου της συμφωνίας Ε.Ε. – Μαρόκου που ανοίγει το δρόμο για φτηνές εισαγωγές.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS αναφέρει τα εξής:

«Δυστυχώς ο αντίκτυπος της συμφωνίας Ε.Ε. – Μαρόκου για την διάθεση των οπωροκηπευτικών προϊόντων ειδικότερα δε της τομάτας, οδηγεί σε κατάρρευση της αγοράς της Ε.Ε. των κοινοτικών προϊόντων και επομένως και των ελληνικών.

Από την 1η Νοεμβρίου η προσδιορισθείσα «κατ΄ αποκοπή αξία κατά την εισαγωγή» της τομάτας από το Μαρόκο, που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών της ποιοτικής κατηγορίας Ι των αντιπροσωπευτικών αγορών στην ΕΕ 27, είναι κάτω από την συμφωνηθείσα τιμή που καθορίζεται για την χώρα αυτή σε 46,1 ευρώ ανά 100 κιλά στο Πρωτόκολλο της συμφωνίας, προκαλώντας μια σοβαρή κρίση της αγοράς.

Από 6/11 η τιμή εισόδου ορίζεται κάτω από 42,4 ευρώ, με ελάχιστο 36 ευρώ ανά 100 κιλά (επίσημης Εφημερίδα της ΕΕ που εκδόθηκε στις 7/11/2012), που πρέπει να καταβληθεί ειδικός δασμός 29,8 ευρώ ανά 100 κιλά, ως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου, με κίνδυνο την συνεχή πτώση των τιμών με δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των ευρωπαίων παραγωγών.

Ο όγκος των εισαγομένων τις τελευταίες ημέρες τοματών είναι αυξημένος έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ,(το Μαρόκο εξήγαγε 351.114,8 τόνους την περίοδο 2011/12 έναντι 338.426,7 το 2010/11) και η καταβολή ειδικού δασμού είναι οικονομικά ανέφικτη βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες περιόδους.

Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν οι τελωνειακές αρχές ελέγχου το σύστημα τιμής εισόδου οπωροκηπευτικών αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής τελωνειακών δασμών, όπως τροποποιήθηκε από τον Καν 701/2012 της Επιτροπής που τέθηκε σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου ,τροποποιώντας το σύστημα της τιμής εισόδου για να επιτρέψει την αποτελεσματική τελωνειακή επιτήρηση όπως προβλέπεται στην αιτιολογική σκέψη 8 του εφαρμοστικού κανονισμού.

Θεωρούμε προτεραιότητα την προστασία της κοινοτικής παραγωγής σημειώνοντας ότι η παραγωγή τομάτας είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Κοινότητας και της χώρας μας που τις πλήττει καίρια η ανεργία .

Είμαστε απολύτως αρνητικοί σε κάθε ενέργεια που θα επέτρεπε την περαιτέρω εξασθένηση της κοινοτικής προτίμησης των παραγομένων στην ΕΕ προϊόντων, πολύ δε περισσότερο αυτή την περίοδο που λόγω οικονομικής κρίσης η υποκατανάλωση στην Ε.Ε δεν επιτρέπει την διάθεση των παραγομένων αγροτικών προϊόντων.

Αντίθετα πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ένθερμα ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το σύστημα τιμών εισόδου και να καταργηθούν ή να μην ανανεωθούν οι προτιμησιακές συμφωνίες με τρίτες ανταγωνίστριες αναπτυσσόμενες χώρες, γιατί κινδυνεύει η κοινοτική παραγωγή. Σημειώνουμε ότι έπονται προς έγκριση και άλλες παρόμοιες ,με αυτή του Μαρόκου, συμφωνίες με τις Χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αλλά και με άλλες χώρες στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), Συρία, Τυνησία και Τουρκία)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ