Καταρράκτης Σούδα: Στην «καρδιά» των αθαμανικών κορφών

atamanika souda

atamanika souda

Στην άγρια καρδιά της ορεινής Ελλάδας, ένας δίδυμος καταρράκτης κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των μεγάλων βουνών της Πίνδου δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Από το χωριό ένας δρόμος ξεκινάει και βγάζει σε ένα μνημείο της ορεινής Ελλάδας, στους περίφημους καταρράκτες των Θεοδώριανων, ή όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, στον καταρράκτη Σούδα. Ο δρόμος φεύγει από τα δυτικά του χωριού ανεβαίνοντας την πλαγιά και μετά από 1,8 χλμ. βρίσκει ένα μονοπάτι που μετά από 500 μέτρα βγάζει στους καταρράκτες. Η συνολική απόσταση, λοιπόν, είναι λίγο πάνω από 2 χιλιόμετρα και αξίζει κανείς να την περπατήσει, καθώς περνάει μέσα από ένα πανέμορφο ελατόδασος.

Σύντομα εμφανίζεται μπροστά στον περιπατητή ο καταρράκτης που βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 1.300 μέτρων. Στα δυτικά του υψώνεται το Καταφίδι στα 2.303 μέτρα και στα ανατολικά του η κορυφή του Κρυάκουρα.

Τα κρυστάλλινα νερά του καταρράκτη δημιουργούνται στις κορφές των Ανατολικών Τζουμέρκων και, αφού τον περάσουν, συμβάλλουν στο ρέμα της Ασπρης Γκούρας που φεύγει προς τα ανατολικά και συναντάει, λίγο μετά, το ρέμα της Χίστρας που μετά από λίγα χιλιόμετρα εκβάλλει στον μεγάλο Αχελώο.

Στη ράχη των καταρρακτών τα νερά χωρίζονται στα δύο δημιουργώντας έναν δίδυμο καταρράκτη που πέφτει από τα 25 μέτρα. Ο καταρράκτης Σούδα έχει το προνόμιο να κρατάει τα νερά του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ το μονοπάτι που φεύγει από το χωριό, το πυκνό δάσος και η θέα των αγέρωχων κορυφών δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της χώρας μας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ