Καταπέλτης η Διαχειριστική για τα έργα της ΔΕΥΑΙ… Στον αέρα βιολογικός και αποχέτευση!

biologikos diaxeiristiki

biologikos diaxeiristiki

Μάχη με τον χρόνο αλλά και δικές της ολιγωρίες καλείται να δώσει η ΔΕΥΑΙ, προκειμένου να διασώσει το μεγάλο έργο επέκτασης του βιολογικού αλλά και τα αποχετευτικά δίκτυα σε αρκετούς οικισμούς του Δήμου… Τα έργα αυτή τη στιγμή είναι μετέωρα και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να ξεπεραστούν σοβαρά εμπόδια, έτσι όπως περιγράφονται από την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος ώστε να πειστεί και να προχωρήσει στην ένταξή τους ή στην χρηματοδότηση ενός μέρους αυτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη πριν από λίγες ημέρες στην ΔΕΥΑΙ, εντοπίζονται στο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. Έργο για το οποίο ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2013 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί… Έτσι μία κρίσιμη για το μέλλον της πόλης παρέμβαση, που είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς ήταν ενταγμένη στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, σήμερα βρίσκεται στον αέρα.

Στο έγγραφο άλλωστε της Διαχειριστικής τονίζεται ότι «η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της επέκτασης του βιολογικού έχει καθυστερήσει χωρίς καμία αιτιολόγηση επί πολλά έτη, δημιουργώντας προβληματισμό και επιφυλάξεις για την πληρότητα και ορθότητα της μελέτης του».

Ακόμη και στην περίπτωση που η ΔΕΥΑΙ ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, γίνεται σαφές ότι σημαντικό μέρος του έργου δεν είναι πλέον επιλέξιμο.. «Δεν είναι επιλέξιμη και θα βαρύνει τον κύριο του έργου η δαπάνη που αφορά σε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση τμημάτων της υφιστάμενης μονάδας και περιλαμβάνεται στο οικονομικό αντικείμενο του υποέργου 4, «Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «γενικά θέλουμε να επισημάνουμε για το συγκεκριμένο έργο, ότι λόγω του ότι, αφενός μεν υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση ετών στην εξέλιξη του διαγωνισμού και δη του σταδίου της τεχνικής εξέτασης των μελετών προσφοράς των υποψηφίων αναδόχων, δημιουργώντας προβληματισμούς για την ορθότητα και πληρότητα της μελέτης της υπηρεσίας, αφετέρου δε, η μη επιλεξιμότητα των δαπανών του έργου που οφείλεται στην συμπερίληψη στο φυσικό αντικείμενο του έργου οικισμών μη Γ’ προτεραιότητας αλλά και επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού σε ποσοστό >130% επί των επιλέξιμων δαπανών, όπως τίθεται στην πρόσκληση, μας δημιουργεί επιφυλάξεις στην προσέγγιση ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου, που έχει προταθεί για ένταξη».

Η Διαχειριστική Αρχή επίσης εκφράζει έντονες επιφυλάξεις στην προσέγγιση ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου, που έχει προταθεί για ένταξη και επισημαίνει την απουσία ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

«Ήδη πολλές φορές σας έχουμε επισημάνει ότι για την προσέγγιση του φυσικού αντικειμένου της αιτούμενης δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού αλλά και της υφιστάμενης, πραγματικά πρέπει να μας δώσετε μία περισσότερο τεκμηριωμένη, επιστημονικά, προσέγγιση, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Παράλληλα δεν έχουμε ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται για να άρουμε τις επιφυλάξεις μας για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Και καταλήγει ότι αν μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία, τότε η πρόταση αυτόματα θα απορριφθεί.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ