Καταγγελίες Ριζόπουλου, απάντηση της Περιφέρειας

rizopoulos st

Η υλοποίηση ενός έργου Interreg που αποσκοπεί στην ενίσχυση των νοσοκομείων αποτέλεσε ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Ο κ. Ριζόπουλος καταλόγισε ευθύνες στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη για απώλεια πόρων.

Είπε συγκεκριμένα ότι στις 15 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την επιδότηση των νοσοκομείων μέσω ενός προγράμματος Interreg του έργου COOFHEA2 , το οποίο όμως έχει ανοίξει εδώ κι έναν χρόνο αλλά δεν αξιοποιήθηκε λόγω της πελατειακής αντίληψης διαχείρισης πόρων από τον περιφερειάρχη.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2020 και σε αυτό συμμετείχε η περιφέρεια της Απούλια (Νότια Ιταλία), το πανεπιστήμιο του Μπάρι, τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ με συν-συντονιστή το υπουργείο Υγείας από την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Σε αυτό συμμετείχε και η περιφέρεια Ηπείρου με δικαίωμα ψήφου. Το πρόγραμμα όμως κατέπεσε γιατί ο κ. Καχριμάνης ζητούσε τα χρήματα που αφορούσαν την Ήπειρο να ενταχτούν στον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας προκειμένου να τα μοιράσει αυτός όπως ήθελε. Χάθηκε έτσι ένα πρόγραμμα περίπου 6 εκ. ευρώ στην πιο κρίσιμη περίοδο  της πανδημίας, ενώ δημιουργήθηκε και διπλωματικό επεισόδιο με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας το οποίο αποχώρησε από το πρώτο πρόγραμμα» , εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος και συνέχισε:

«Τελικά το πρόγραμμα συστάθηκε με νέα μορφή. Πρίν από ένα μήνα ο κ.Καχριμάνης κατάλαβε ότι δε γίνεται να σπάσει και τα λεφτά να πάνε στον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.  

Ρωτώ λοιπόν τι έγινε; Μπερδεύτηκε ο Περιφερειάρχης με τη δεκαετία του 80’ και νόμιζε ότι οι ΄΄Κουτόφραγκοι΄΄ θα του δώσουν να κάνει τα λεφτά ότι θέλει;

Η 6η ΥΠΕ, και ο υποδιοικητής της που είναι Ηπειρώτης γιατί δεν έχει καταγγείλει τα όσα έγιναν; Γιατί τον συγκαλύπτουν;

Ο κ. Καχριμάνης με  προσωπική ευθύνη στέρησε εκατομμύρια από τα δημόσια νοσοκομεία την πιο κρίσιμη περίοδο για λόγους πολιτικής διαπλοκής και ήρθε τώρα προσχηματικά να περάσει το θέμα από την οικονομική επιτροπή, κάτι που δεν χρειάζονταν, για να κοροϊδέψει την κοινωνία και να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι τα χρήματα τα μοιράζει αυτός. Μιλάμε για μια πολιτικά σκανδαλώδης συμπεριφορά».

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο Πάρκο Καινοτομίας υποστηρίζοντας ότι η κτιριακή υποδομή που σχεδιάζει η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η απάντηση της Περιφέρειας

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στις καταγγελίες η Περιφέρεια Ηπείρου. Στην απάντηση αναλυτικά αναφέρεται:

Για τα  όσα ανέφερε στη  σημερινή «θεατρική» του  παράσταση ο  επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το πρόγραμμα INTERRREG V-A “Ελλάδα –Ιταλία  2014-2020», όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της  7ης και της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης η Περιφέρεια Ηπείρου, ως μέλος της Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου,  έχει ψηφίσει τόσο υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του έργου Cooperation for Health – “COOFHEA”, όσο και υπέρ της έγκρισης της σχετικής στοχευμένης επείγουσας  πρόσκλησης. Μάλιστα ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου επιτεύχθηκε αύξηση του προϋπολογισμού και χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων   της Περιφέρειάς μας.  

Τέλος, κατά την διάρκεια της 9ης Επιτροπής Παρακολούθησης η  Περιφέρεια Ηπείρου  ψήφισε  επίσης υπέρ της έγκρισης της στοχευμένης επείγουσας πρόσκλησης που αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού- για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου- και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης. Kατά συνέπεια τα όσα ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 Τα υπόλοιπα της συνέντευξής του, πέραν της εμφανούς ζηλοφθονίας που τον διέκρινε,  στερούνται σοβαρότητας και σε κάθε περίπτωση μπορεί ο επικεφαλής της παράταξης- εκτός των τηλεοπτικών διαγγελμάτων με τις συνήθεις προσβλητικές και συκοφαντικές αναφορές στον Περιφερειάρχη – να απευθυνθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να  λάβει τις δέουσες απαντήσεις μέσα από επίσημα έγγραφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ