Μια παραδοσιακή υποδομή νερού στην καρδιά των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας επιστρέφει στη ζωή μέσα από μια δράση που συνδέει την τοπική παράδοση, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ομάδα «Μπουλούκι» διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εργαστήριο αποκατάστασης παραδοσιακής υποδομής παροχής πόσιμου νερού, αυτή τη φορά στην Καστάνιανη Κόνιτσας, από τις 2 έως τις 6 Αυγούστου 2026.
Στο επίκεντρο της δράσης βρίσκεται η αποκατάσταση της βρύσης του Δασικού Συνεταιρισμού Καστάνιανης και της παραδοσιακής ξύλινης ποτίστρας της, με στόχο τη διασφάλιση της παροχής νερού τόσο για τους κατοίκους όσο και για την άγρια πανίδα της περιοχής.
Ένα εργαστήριο μέσα στη φύση
Το πενθήμερο εργαστήριο θα φιλοξενήσει 15 συμμετέχοντες από την Ήπειρο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση ντόπιων μαστόρων και μελών της ομάδας «Μπουλούκι», θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στην αποκατάσταση της υδρομάστευσης, της βρύσης, της ξύλινης ποτίστρας και του περιβάλλοντος χώρου.
Η δράση δίνει έμφαση στην παραδοσιακή τεχνική, στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ανοιχτές εκδηλώσεις στην Καστάνιανη
Παράλληλα με το εργαστήριο, θα πραγματοποιηθεί σειρά ανοιχτών απογευματινών εκδηλώσεων για κατοίκους και επισκέπτες:
- Κυριακή 2 Αυγούστου, 19:00: Παρουσίαση του έργου Connectivity Conservation Initiative for Fresh Drinking Water / PONT II και βιωματικό εργαστήριο Επιστήμης των Πολιτών από το «Μπουλούκι».
- Δευτέρα 3 Αυγούστου, 19:00: Βιωματική δράση για το δάσος και τη διαχείρισή του από τη Δασική Υπηρεσία Κόνιτσας.
- Τρίτη 4 Αυγούστου, 19:00: Αρχιτεκτονικός περίπατος στον οικισμό της Καστάνιανης από το «Μπουλούκι».
- Τετάρτη 5 Αυγούστου, 19:00: Παρουσίαση και συζήτηση για τους οικολογικούς διαδρόμους στα Μαστοροχώρια από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.
- Πέμπτη 6 Αυγούστου, 19:00: Παρουσίαση του εργαστηρίου και γιορτή.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου CONSERVE CONNECT, με χρηματοδότηση από το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT) και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Συνδιοργανωτές είναι η ομάδα «Μπουλούκι», η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», ο Δήμος Κόνιτσας, η Τοπική Κοινότητα Καστάνιανης, η Αδελφότητα Καστανιωτών Κόνιτσας και οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.