ΚΑΠΗ, συσσίτια και ερωτήματα

DIM_SYMBOYLΑναλυτικά στοιχεία, που αποτελούν πλήρη κι ολοκληρωμένη απάντηση σε όσα επαναλαμβάνει σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του ΟΚΠΑΠΑ έδωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης. Μάλιστα ο κ. Τσουμάνης κατέθεσε κι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ και για τα συσσίτια κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, χωρίς όμως να υπάρξει καμία απάντηση που θα δικαιολογούσε τα υπερβολικά υψηλά ποσά που καταξοδεύτηκαν.

«Απαντάω στις κατασκευασμένες «ερωτήσεις», μόνο και μόνο για να ενημερώσω και το σώμα αλλά και τους συμπολίτες μας, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα και τον εαυτό μου. Και για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα άπαξ δια παντός. Όσο θα είμαι πρόεδρος στον ΟΚΠΑΠΑ, μην ονειρεύεστε καμιά παρανομία. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε την παραμικρή. Θα είναι άδικος ο κόπος σας. Άλλωστε με δύο στελέχη της παράταξής σας συλλειτουργούμε στο Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ και μπορούν να σας βεβαιώσουν γι’ αυτό. Ρωτήστε τους!», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Ο κ. Τσουμάνης στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμία απολύτως μετατροπή ΤΕ Νηπιαγωγών. Η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ λειτούργησε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και με βάση τις γνωμοδοτήσεις και τις οδηγίες του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ. Ξεκαθάρισε δε πως στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΟΚΠΑΠΑ έχουν περιληφθεί οι θέσεις που ακριβώς περιέχονταν στους παλιούς Οργανισμούς των Νομικών Προσώπων.

Βοήθεια στο Σπίτι

Ο κ. Τσουμάνης θύμισε στη συνεδρίαση ότι επί θητείας του Νίκου Γκόντα το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Σήμερα αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Στο Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν έξι δομές, οι οποίες εξυπηρετούν περίπου 350 συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη του προγράμματος. Οι επισκέψεις στους ωφελούμενους όλων των δομών είναι καθημερινές, γίνονται βάσει προγραμμάτων, τα οποία όπως και τα απολογιστικά στοιχεία κάθε δομής αποστέλλονται κάθε μήνα στην ΕΕΤΑΑ.

« Όμως, ειλικρινά κ. Γκόντα, επειδή το ενδιαφέρον σας για το πρόγραμμα αυτό ήταν μεγάλο και δύο χρονιές το επιχορηγήσατε γενναία, μπορείτε να μας πείτε τι έγιναν τα 1.040.000 € που διαθέσατε για το Βοήθεια στο σπίτι, το 2008, όπως επίσης και τα 2.760.000 € που διαθέσατε το 2009; (Αυτά είναι δικά σας απολογιστικά στοιχεία). Να σας ενημερώσω ότι σήμερα το πρόγραμμα αυτό με 6 δομές και με 350 ωφελούμενους (και όχι 178 όπως επί ημερών σας) έχει ετήσιο κόστος 353.000€ (μισθοί, αναλώσιμα, καύσιμα και όλα τα έξοδα)», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διοικητικού –Οικονομικού, όπως και οι άλλες Αναπληρώτριες Διευθύντριες του ΟΚΠΑΠΑ, πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Αυτό κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος του Οργανισμού συμπληρώνοντας πως με βάση τον νόμο 3801/2009 (ΦΕΚ Α΄, τεύχος 163, 4 Σεπτεμβρίου 2009) (αυτόν που δεν υλοποιήσατε) το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατατάσσεται υποχρεωτικά στη βαθμολογική διάρθρωση κάθε υπηρεσίας και μπορεί να επιλεγεί σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας.

Για τα ΚΑΠΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσουμάνης τα ΚΑΠΗ, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, είχαν 8.000 μέλη και όχι 10.000, με μέση ημερήσια κίνηση από δύο (ΚΑΠΗ Νέας Ζωής) έως 50 μέλη. Σήμερα έχουν 2.000 μέλη με μέση ημερήσια κίνηση από 35 έως 50 μέλη σε κάθε ΚΑΠΗ.

Όσον αφορά την περιβόητη συνταγογράφηση, είναι γνωστό ότι από 1.1.2011, απαγορεύτηκε κάθε είδους πρόσληψη (ειδικά με απόδειξη παροχής υπηρεσιών όπως συνέβαινε στο παρελθόν).

Για τη φετινή χρονιά ο Οργανισμός πήρε έγκριση για έξι θέσεις γιατρών ορισμένου χρόνου για τα ΚΑΠΗ, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά είχαν καταψηφιστεί από την μείζονα αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Όμως, η απορία που μου δημιουργήθηκε και θα ήθελα μια απάντηση γι’ αυτό, αφορά το τι γινόταν στα ΚΑΠΗ επί ημερών σας. Σε κάθε ΚΑΠΗ είχατε δύο Διοικητικούς Υπαλλήλους!!! Μήπως γνωρίζετε το 8ωρο διοικητικό έργο που επιτελούσαν οι δύο Διοικητικοί υπάλληλοι σε κάθε ΚΑΠΗ;

Σήμερα το ετήσιο κόστος λειτουργίας των 12 ΚΑΠΗ του Καλλικρατικού Δήμου (12 είχατε κι εσείς στην πόλη) ανέρχεται σε 434.824€ (το 2011 ). Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί επί των ημερών σας ήταν 1.000.000€ το 2007, 2.858.736€ το 2008, 6.150.000€ το 2009 και μόλις 788.9037€ το 2010; Μπορείτε να μας εξηγήσετε που πήγαν τα χρήματα αυτά των φορολογούμενων συμπολιτών μας;

Επειδή ως Δήμαρχος δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ΚΑΠΗ, μπορείτε να μας πείτε ποιες εκδηλώσεις διοργανώσατε μέσω του Πνευματικού Κέντρου, με 450.000€ το 2008 και με 847.649,53€ το 2009; Το 2007 και το 2010 (προεκλογική χρονιά) δεν διοργανώσατε καμία απoλύτως εκδήλωση, γιατί; Γιατί το ενδιαφέρον σας εξαντλήθηκε το 2008 και το 2009», αναρωτήθηκε ο κ. Τσουμάνης.

Για τα συσσίτια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στον Οργανισμό οι οικογένειες που σιτίζονταν επί δημαρχίας Ν. Γκόντα ήταν 145 κι όχι 309.

Πάρα πολλοί από αυτούς δεν είχαν καταθέσει ούτε εκκαθαριστικό της Εφορίας για να αποδεικνύεται ότι έχουν ανάγκη σίτισης, ενώ σε αυτούς που το είχαν καταθέσει υπήρξαν πολλοί άποροι με εισοδήματα πάνω από 15.000 € ετησίως!!!

Σήμερα 376 οικογένειες του Δήμου μας –πραγματικών απόρων, με κριτήρια αντικειμενικά και με πλήρη διαφάνεια- έχουν κάρτα κοινωνικών παροχών και προμηθεύονται εντελώς δωρεάν και με απόλυτη αξιοπρέπεια, από το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής και καθαριότητας ως παιχνίδια και βιβλία!!! Ότι είναι απαραίτητο σε μια οικογένεια για να ζήσει αξιοπρεπώς.

«Σήμερα ασκούμε για πρώτη φορά στα Γιάννενα μια συνολικά σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική για όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας!!! Βέβαια ο όρος κοινωνική πολιτική είναι άγνωστος για εσάς και την παράταξή σας γιατί ποτέ δεν είχατε!!! Και βεβαίως ο κοινωνικά ανάλγητος στην προκειμένη περίπτωση είστε εσείς και μόνον εσείς!!!

Προς ενημέρωσή σας ακόμη, από τις 145 οικογένειες που σιτιζόταν στα συσσίτιά σας, αίτηση και δικαιούχοι της κάρτας κοινωνικών παροχών έκαναν και είναι μόνον οι 51. Οι άλλοι τι έγιναν; Ή δεν το δικαιούνται και δεν έκαναν αίτηση ή αποφάσισαν από μόνοι τους να πεινάσουν για να δικαιώσουν εσάς!!! Για αυτούς ανησυχείτε και χύνετε κροκοδείλια δάκρυα; Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Στείλτε τους να κάνουν αίτηση για το Κατάστημα Αλληλεγγύης!!!», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Εντυπωσιακά δε είναι και τα οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο κ. Τσουμάνης στη συνεδρίαση.

Το 2007 διατέθηκαν 250.000€, το 2008 το ποσό έφτασε στο 1.151.143€, το 2009 στις 561.000€ και το 2010 ήταν μηδενικό. Απλά έμειναν χρέη τριακοσίων χιλιάδων τα οποία εξόφλησε η νέα διοίκηση.

«Αν τα συσσίτια το 2010 κόστισαν 300.000€, μπορείτε, όμως, να μας πείτε τι αγοράσατε για τα συσσίτια με 1.151.143€, το 2008 και τι με 561.000€ το 2009; Και για να γνωρίζετε, το κόστος του Καταστήματος Αλληλεγγύης σήμερα ανέρχεται περίπου στις 10.000 € μηνιαίως, ήτοι 120.000€ περίπου το χρόνο για 376 οικογένειες και όχι 145 που σιτίζατε εσείς!!!», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις της διοίκησης με το προσωπικό είναι άριστες και τα περί πολιτικών διώξεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

«Για πρώτη φορά στα Γιάννενα μέσω του Οργανισμού αυτού ασκείται μια συγκροτημένη και συνολική κοινωνική πολιτική!!! Αναπτύξαμε πολλές νέες δράσεις και δομές που ήταν άγνωστες επί των ημερών σας και σχεδιάζουμε και νέες στα πλαίσια της σύγχρονης και ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσουμε σήμερα στο Δήμο μας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε νέες δράσεις και δομές!!!», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ