Κανονικά η δεύτερη δόση με το AstraZeneca -Σταματά για τους κάτω των 60

astraz

Η υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας έκανε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να αναθεωρήσει τις οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία της Covid και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Όπως είπε, η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο.

Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως όσοι πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο θα λάβουν μήνυμα και εφόσον επιθυμούν μπορούν να αλλάξουν εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ