Κανένα κρούσμα λύσσας σε αλεπού τα τελευταία δύο χρόνια

alepou new

alepou new

Από τον Μάιο του 2014, που είχε καταγραφεί το τελευταίο θετικό κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού, δεν έχει υπάρξει άλλο θετικό κρούσμα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας στη χώρα μας.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Μυρσίνη Τζανή, προϊσταμένη του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την έναρξη της 6ης καμπάνιας εμβολιασμού την 1η Απριλίου. Τότε θα ξεκινήσουν οι ρίψεις δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο, με τη βοήθεια εναέριων μέσων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στην κόκκινη αλεπού.

“Το 2016, στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης, συλλέχθηκαν 765 δείγματα σε όλη τη χώρα και κανένα από αυτά δεν βρέθηκε θετικό στη λύσσα” διευκρινίζει η κ. Τζανή και χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα και επαρκή τον αριθμό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν σε όλη τη χώρα. “Η παθητική επιτήρηση της νόσου ήταν αυξημένη το 2016, μετά την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε όσους συλλέγουν δείγματα. Αυτά εξετάζονται από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα, στην Αθήνα, με τις μεθόδους που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία” σημειώνει και προσθέτει: “λόγω της σωστής διαχείρισης του ζητήματος και του καλού συντονισμού των κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά όσον αφορά τις κόκκινες αλεπούδες αλλά και τα παραγωγικά ζώα και ζώα συντροφιάς, γιατί από την αλεπού ο ιός μπορεί να κυκλοφορήσει και να μολυνθούν και άλλα είδη ζώων”.

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τους από αέρος εμβολιασμούς
Σχετικά με την έναρξη των από αέρος δολωματικών εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων επισημαίνει ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα ως προς τις απαραίτητες προετοιμασίες. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις. Οι ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη Αγρινίου και σε διάστημα 3-5 ημερών θα καλυφθούν περιοχές άλλων Περιφερειών (Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας).

Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες

Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες, η κ. Τζανή επισημαίνει ότι σε άλλες εφαρμόζονται προγράμματα επιτήρησης της λύσσας και δεν υπάρχουν κρούσματα σε αλεπούδες, ενώ σε άλλες είτε δεν εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα είτε υπάρχουν σχετικά κρούσματα. Πάντως στην επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αναφέρονται για το 2016 κρούσματα λύσσας σε ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση (όχι οικιακά ζώα) στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ενώ αναφέρονται 52 τέτοια κρούσματα στην Τουρκία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ