«Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα…

monada loimodon

Για δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία μελέτης στην οποία ήταν επικεφαλής, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως οι αριθμοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε -κυρίως στις μεγάλες ηλικίες- θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» παραδέχτηκε ο καθηγητής, σε συνέχεια δυσοίωνων προβλέψεων ειδικών για το προσεχές διάστημα.

Τα παραδείγματα από Ρουμανία και Ρωσία

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

Δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι, χθες.

Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα».

«Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου» κατέληξε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ