Καμίνι διαρκείας, κίνδυνος πυρκαγιών και με μέτρο το νερό!

paralimnios kalokairi

Σε καμίνι έχει μετατραπεί η Ήπειρος με τον  υδράργυρο να φτάνει και να ξεπερνά κατά τόπους όπου στην περιοχή της Άρτας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι το κύμα ζέστης θα έχει συνέχεια και μάλιστα μεγάλη. Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κυλήσουν με τις ίδιες καιρικές συνθήκες κάνοντας ασφυκτική την καθημερινότητα όλων.

Η θερμοκρασία δεν υποχωρεί σημαντικά ούτε τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατες κάποιες ανάσες δροσιάς.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Χ η νέα άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στην τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές.

Αντίθετα, μέχρι το Σάββατο η «σφήνα του μελτεμιού», όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, θα διατηρήσει στα ανατολικά σε υψηλά αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα.

Ωστόσο «σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα» σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Το παρατεταμένο κύμα ζέστης και οι συνθήκες απόλυτης ξηρασίας ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή από όλους.

Παράλληλα κάνει περιζήτητο το νερό, ενώ προβλήματα διακοπών εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους σε αστικά κέντρα και χωριά.

Οι εκκλήσεις των δήμων είναι συνεχείς για χρήση του νερού μόνο για ύδρευση και περιορισμό της κατανάλωσης για ποτίσματα ή πλύσιμο εξωτερικών χώρων.

Γεγονός είναι ότι τα αποθέματα σε πηγές μειώνονται αφού και ο χειμώνας που πέρασε είχε μειωμένες βροχοπτώσεις και ελάχιστες χιονοπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ