Καμία πρόνοια για την ενίσχυση ιατρείων στο Πωγώνι

kapsalis kydelv

kapsalis kydelv

Ούτε ένα αγροτικό ιατρείο της Ηπείρου δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απομακρυσμένων περιοχών, όπου με Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνεται κίνητρο 400 ευρώ για τον διορισμό αγροτικών γιατρών.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά σε 78 περιοχές της χώρας εκ των οποίων καμία δεν βρίσκεται στην Ήπειρο.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη ένταξη των δομών υγείας του Δήμου Πωγωνίου στην Κ.Υ.Α. περί οικονομικού κινήτρου για το διορισμό γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές, απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

«Ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου έρχεται, για μία ακόμη φορά, αντιμέτωπος με την αναλγησία του κεντρικού κράτους που αδιαφορεί απέναντι σε όσους «φυλούν Θερμοπύλες» σε μία περιοχή με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Το τελευταίο «χτύπημα» έρχεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή κινήτρου 400€ μηνιαίως στους αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να διοριστούν σε απομακρυσμένες περιοχές», τονίζει στην επιστολή του ο Δήμαρχος.

Εκτός απόφασης μένει το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου καθώς και κάθε αγροτικό ιατρείο του παραμεθόριου Δήμου Πωγωνίου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2016, όταν στην απόφαση περιλαμβάνονταν αρκετές περιοχές της Ηπείρου πλην της δικής μας.
Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό δημοτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων για την εξυπηρέτησή τους. Στην ουσία υπολειτουργεί και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ειδικότητες.

Οι εναπομείναντες ιατροί και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το μεγάλο αριθμό προσέλευσης και το έργο που παράγεται οφείλεται, στο μέγιστο βαθμό, στο φιλότιμο των εργαζομένων.

«Ο Δήμος Πωγωνίου επανειλημμένα έχει ζητήσει τη στήριξη των δομών υγείας στην πολύπαθη περιοχή μας με γνώμονα ότι η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών πολύ δε περισσότερο όσων επιμένουν να ζουν στις παραμεθόριες περιοχές σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης και την ένταξη των δομών υγείας του Δήμου Πωγωνίου στην παροχή οικονομικού κινήτρου για το διορισμό ιατρικού προσωπικού. Παρακαλούμε να δείξετε το δέοντα σεβασμό στους ακρίτες κατοίκους της Ηπείρου», επισημαίνει ο κ. Καψάλης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ