Καμία μέριμνα για μέτρα στα σύνορα εν όψει των εκλογών στην Αλβανία

alvania sinora

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογές στην Αλβανία διεξάγονται στις 25 Απριλίου και είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς συγκρούονται δύο πολιτικές αντιλήψεις. Η μία που θέλει ουσιαστικά την γείτονα προτεκτοράτο της Τουρκίας στα Βαλκάνια και η δεύτερη που βλέπει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη.

Καθοριστικής σημασίας είναι η αναμέτρηση και για την ελληνική μειονότητα καθώς η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση συνιστά παράμετρο της παρουσίας και της επιβίωσής της στην περιοχή.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω πανδημίας και με αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής και παρότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απολύτως απόφαση για την διευκόλυνση όσων θέλουν να ταξιδέψουν προκειμένου να ψηφίσουν και οι οποίοι σε προηγούμενες εκλογές ήταν χιλιάδες.

Δεν έχει λάβει καμία απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι συνοριακές διαβάσεις ούτε βέβαια για την υγειονομική θωράκιση τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την είσοδο.

Σήμερα λειτουργεί μόνο ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς και εν μέρει η Κρυσταλλοπηγή ενώ τα τελωνεία σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη παραμένουν κλειστά.

Φυσικά για την ελληνική μειονότητα αλλά και όλα τα κόμματα η επιστροφή όσων ζουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν είναι καθοριστικής σημασίας. Η προσέλευση δε μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν απασχολεί μέχρι στιγμής τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία καθώς δύο βδομάδες πριν τις εκλογές δεν έχουν λάβει καμία απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν.. Αν έγκαιρα δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η κατάσταση στην Κακαβιά θα εξελιχθεί σε πάρα πολύ δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ