Καμία αλλαγή στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

emvolio covid

Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ επίσημη ενημέρωση για τα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα παρέχει ο ΕΟΦ.

Βάσει αυτής τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία που σχετίζονται με το εμβόλιο είναι πέντε, σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης, με την αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της AstraZeneca (VAXZEVRIA) να  είναι 1:181.000.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε εκτενώς στις περιπτώσεις αυτές.

«Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα» είπε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ