Καλπάκι, Μονή Σωσίνου, Μπουραζάνι… Στα χνάρια των ηρώων

agalma kalpaki

agalma kalpaki

Βίντεο: Up Drones

28 Οκτωβρίου 1940. Το πεδίο της μάχης στο Καλπάκι και το μνημείο με τους “ξεχασμένους” αθάνατους ήρωες!

Οι Up Drones αποδίδουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στο μέτωπο υπερασπίζοντας την Ελευθερία της πατρίδας μας!

Ένα βίντεο αφιέρωμα λοιπόν για όλους εκείνους…

Ένα βίντεο που αποτυπώνει το μνημείο των πεσόντων κοντά στο Καλπάκι…

Τη Μόνη Σωσσίνου στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου από όπου εξ αιτίας της στρατηγικής του τοποθεσίας το Πυροβολικό έβγαζε τις συντεταγμένες κατά την διάρκεια των μαχών.

Και τέλος τη Μεσογέφυρα στο Μπουραζάνι.

Στο σημείο που ο επαρχιακός δρόμος από το Μπουραζάνι προς το Μολυβδοσκέπαστο προσεγγίζει τον ποταμό Αώο, βρίσκονται τα ερείπια της κατεστραμμένης πλέον Μεσογέφυρας. Η γέφυρα είναι κτισμένη σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται ότι η πρώτη θεμελίωσή της εδώ έγινε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου.

Παρατηρώντας τα σημερινά θλιβερά απομεινάρια της παλιάς γέφυρας θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι, με το κεντρικό τόξο μεγαλύτερο των δύο ακραίων και την ασυνήθιστη ιδιομορφία του, που ήταν ο επίπεδος διάδρομος διάβασής του.

Το γεφύρι ανατινάχτηκε το 1940 από τον ελληνικό στρατό κατά την εισβολή των Ιταλών και λίγα χρόνια αργότερα (1944) ολοκληρώθηκε η καταστροφή του από τον γερμανικό στρατό.

Το βίντεο εδώ

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ