Καλπάκι… Ζωντάνεψαν μνήμες του 1940 με την αναπαράσταση της Μάχης

maxi k2

maxi k2ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μνήμες από το Έπος του ’40, την εισβολή των Ιταλών και τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ξεδιπλώθηκαν στο Καλπάκι, στα ίδια μέρη όπου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας.

Τόπος προσκυνήματος το Μνημείο του Μαχητή. Του στρατιώτη που πολέμησε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες…

maxi k3Του στρατιώτη που γύρισε στην πατρίδα, αλλά και κείνου που ακόμη περιμένει, ξεχασμένος στα πεδία των μαχών…

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

maxi k1Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι Έλληνες φαντάροι απέδειξαν σε όλο τον κόσμο πως η δύναμη ενός λαού είναι η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η βαθιά πίστη στις αρχές, τις αξίες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας και επεσήμανε την ανάγκη το Καλπάκι και τα Γιάννινα να αποτελέσουν το επίκεντρο του εορτασμού σε επίπεδο χώρος.

maxi k4

Νωρίτερα είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο αλλά και τον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Δημήτριο, μέχρι πρότινος ψυχή της ιστορικής Σχολής Βελλάς.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η ηγεσία του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδώ

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ