Καλογιάννης: Να ενταχθεί στις άγονες γραμμές η σύνδεση Ιωαννίνων- Ηρακλείου

aerodromio ioanninon kentriki eisodos

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό την ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες γραμμές. Πρόκειται για ένα θέμα που ο Σταύρος Καλογιάννης είχε συζητήσει με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί τους.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Σταύρο Καλογιάννη ότι για την ένταξη νέας γραμμής σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία πρέπει να υποβληθεί «φάκελος επιβολής υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτική αεροπορική γραμμή και σχετικής διακήρυξης», συνοδευόμενος από τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας.

Για την εκπόνηση της υποστηρικτικής μελέτης απαιτούνται στοιχεία που θα αιτιολογούν πλήρως την αναγκαιότητα ένταξης της νέας γραμμής σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας: γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία των περιοχών που αφορά η προτεινόμενη αεροπορική σύνδεση, άλλα μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούν σήμερα τη σύνδεση αυτή, οι χρόνοι και τα κόστη των υφιστάμενων συγκοινωνιακών συνδέσεων (αεροπορικών, οδικών, ή/και θαλάσσιων), οι υφιστάμενες αεροπορικές υποδομές των προς σύνδεση περιοχών, κ.ά.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό, συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το Υπουργείο προχώρησε από τις αρχές του 2020 το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων, όμως πρέπει να εκδηλωθεί συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουν τα υδατοδρόμια τόσο στα Ιωάννινα όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό κ Καραμανλή, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Η προοπτική ένταξης της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες γραμμές είναι καλή. Χρειάζεται μια σημαντική προεργασία και διάστημα αρκετών μηνών, ώστε να συνταχθεί, να υποβληθεί και να εγκριθεί ο σχετικός φάκελος, βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων, από την Ευρ. Επιτροπή. Επικοινώνησα ήδη με τον Πρύτανη κ. Αλμπάνη για να τον ενημερώσω για τη συνάντηση και να ζητήσω στοιχεία για τους Κρήτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντίστοιχα στοιχεία πρέπει να συλλεχθούν για τους Ηπειρώτες φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Κρήτης. Οι φοιτητές, τα μέλη των οικογενειών τους και γενικά όσοι Ηπειρώτες ή τρίτοι θέλουν να επισκεφθούν, για οποιονδήποτε λόγο, την Κρήτη και αντίστροφα, αποτελούν δυνητικούς χρήστες αυτής της αεροπορικής σύνδεσης. Το επόμενο διάστημα θα συνεργαστώ εκ νέου με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, τον Πρόεδρο της οποίας κ. Στ. Σιούτη ενημέρωσα ήδη, και με τον Αερολιμενάρχη κ. Β. Μητσιμάρη, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο να προετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος. Μια απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ιωαννίνων και Ηρακλείου θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τον Ν. Ιωαννίνων και την Ήπειρο. Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Καραμανλή για τη συνεργασία μας και τη θετική ανταπόκρισή του και σε αυτό το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ