Καλογιάννης: Μεγάλες οι προοπτικές για τον ορεινό όγκο Τζουμέρκων

tzoumerka parko

Εκτενή συνεργασία με τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του νέου Οργανισμού και για την πορεία εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) των προστατευόμενων περιοχών.

Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι όσο νωρίτερα ολοκληρωθούν οι ΕΠΜ, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η προστασία αυτών των περιοχών και υπενθύμισε ότι η προστασία των Τζουμέρκων είναι εξασφαλισμένη θεσμικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, από το 2009, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).

«Για την περαιτέρω ανάδειξη των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων», επεσήμανε ο Σταύρος Καλογιάννης, «το ΠΔ προβλέπει την κατά προτεραιότητα προώθηση όλων των δράσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μέσω οικοτουριστικών, αγροτουριστικών και άλλων δραστηριοτήτων, την αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων και δικτύων, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των τοπίων ιδιαίτερου κάλλους, καθώς και την ενίσχυση παραδοσιακών οικισμών που βρίσκονται εντός του Πάρκου.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα, εξ αιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της διεθνούς αβεβαιότητας, οι τοπικοί Φορείς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, πρέπει να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, προς όφελος του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, με δεδομένη την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ