Καλλιτεχνική πεζοπορία από  τη Δωδώνη στην Αμβρακία

manteio dodonis

Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα  δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή.

Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα. Η παράσταση αποτελείται από μία σύνθεση αρχαίων μύθων όπου οι ήρωες έχουν μία πορεία ανάμεσα σε ανθρώπους ή διαδρομή μέσα από διάφορους τόπους.  (Ορφέας, Διόνυσος, Πενθεσίλεια, Οδυσσέας, Οιδίποδας κ.α.)

Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα,  μέσα από οικισμούς και χωριά.

Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων  – Άρτας) και των χωριών (Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα,Ροδαυγή). Θα παρουσιάσουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα που οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν για να τους υποδεχθούν και να τους γνωρίσουν. Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική.

Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και θα παραχθεί ένα βίντεο που θα συνοψίζει εικόνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, καθώς και τα συναισθήματα  όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα.

Η δράση ξεκινά και τελειώνει με την πραγματοποίηση δύο θεατρικών παραστάσεων που θα δοθούν την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:00 στο Κάστρο της Άρτας.

Η παράσταση με τίτλο «Metamorphòō Η΄ ΠΟΣΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;» έχει η διάρκεια 75′ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ

–          Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

–          Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

–          Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

–          Δήμος Άρτας

–          ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

–          Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

–          ΗΝΟΡΟ Συγκρότημα πολυφωνικού τραγουδιού

–          Αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία  «Έντευξις». Διοργανωτής του Διεθνούς φωτογραφικού Φεστιβάλ Photometria

–          Θεατρική ομάδα «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι»  (Faltsoi Theatre Ensemble)

–          Πολιτιστικός Οργανισμός «Επί σκοπόν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ