Κακαβιά.. Ασπίδα στο οργανωμένο έγκλημα

kakavia oikonomou

Ασπίδα στο οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα θα αποτελέσει το Κοινό Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας που θα γίνει στην Κακαβιά.

Παρουσία του Έλληνα Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και δύο Αλβανών ομολόγων του, υπεγράφη η συμφωνία που αποτελεί την βάση για την λειτουργία του Κέντρου.

Το Κέντρο θα είναι στελεχωμένο με προσωπικό της αστυνομίας και των τελωνείων των δύο χωρών, θα λειτουργεί με δύο επικεφαλής  -έναν για κάθε χώρα- σε 24ωρη βάση και θα δίνει την δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι θα επιτυγχάνεται ο αναγκαίος συντονισμός όλων των υπηρεσιών προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση στην διασυνοριακή και την οργανωμένη εγκληματικότητα.

«Είναι σημαντικό γιατί η λειτουργία του θα είναι συνεχής και θα εδραιώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο χρόνος πρώτης ανταπόκρισης θα επισπεύδεται και το κυριότερο είναι ότι στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα πως δουλεύουμε μεθοδικά και με εμπιστοσύνη ενάντια στην εγκληματικότητα», τόνισε ο Έλληνας Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου.

Η χώρα μας διαθέτει εμπειρία λειτουργίας ανάλογων Κέντρων καθώς το πρώτο είχε ιδρυθεί το 2010 στον Προμαχώνα και αποτελεί σημείο συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Με την απόφαση για την λειτουργία στην Κακαβιά σηματοδοτούμε και την πολιτική μας βούληση για συνεργασία των δύο χωρών και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ο Αλβανός  υφυπουργός Εσωτερικών Αρντιάν Χοντάι ευχήθηκε επιτυχία στο κέντρο και στους αξιωματικούς που θα εργαστούν και τόνισε ότι «με τον τρόπο αυτό θεσμοθετούμε την συνεργασία και δίνουμε σαφείς αποδείξεις της πολιτικής μας βούλησης για πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος».

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης.

Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν ο Διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης, κ. Eduard Merkaj, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού, κ. Andi Likaj.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννη Ντόντη, τη Διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς, κα Παρασκευή Χήτα και το Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνο Καψάλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ