Και το λίγο τρέξιμο προσθέτει χρόνια ζωής

TREKSIMOΤο τρέξιμο έστω για 5 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα, εκτενή μελέτη για την άσκηση και τη θνησιμότητα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη της έντονης γυμναστικής μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.

 

Τα τελευταία χρόνια, η μέτριας έντασης άσκηση, όπως η βάδιση με γρήγορο βήμα, αποτελεί το επίκεντρο των μελετών και των συστάσεων για την υγεία, με τους υγειονομικούς οργανισμούς να συνιστούν 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Σχεδόν όλες οι συστάσεις όμως συγκλίνουν στο ότι εναλλακτικά μπορεί κάποιος να κάνει 15 λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα, που πιθανώς είναι εξίσου ωφέλιμα.

Το επιστημονικό επιχείρημα πίσω από αυτή την πρόταση ήταν έως τώρα ελλιπές, αφού λίγες σημαντικές μελέτες είχαν καταγράψει προσεκτικά πόση έντονη γυμναστική απαιτείται για να ελαττωθεί ο κίνδυνος νόσησης και να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊοβα και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία από μία τεράστια βάση δεδομένων της Κλινικής και του Ινστιτούτου Cooper στο Ντάλας.

Στη βάση αυτή αποθηκεύονται εδώ και δεκαετίες στοιχεία για την υγεία των δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών που απευθύνονται στην κλινική για τσεκάπ. Οι εθελοντές αυτοί, αφού υποβληθούν σε εξετάσεις, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις για το αν, πόσο συχνά και πόσο έντονα τρέχουν.

Οι ερευνητές αναζήτησαν τα αρχεία ανδρών και γυναικών ηλικίας έως και 100 ετών, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί την κλινική για πρώτη φορά τουλάχιστον 15 χρόνια νωρίτερα και τότε ήταν υγιείς.

Ετσι βρέθηκαν με τους φακέλους 55.137 ανδρών και γυναικών στα χέρια, το 24% των οποίων είχαν δηλώσει πως ήταν δρομείς (βέβαια, ο καθένας έτρεχε με τη δική του συχνότητα, ρυθμό και διάρκεια).

Αναζητώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σχεδόν 3.500 είχαν χάσει στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους, πολλοί από καρδιοπάθεια. Ομως οι δρομείς είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανοί. Στη δική τους υποομάδα, η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν χαμηλότερη κατά 30% και ειδικά από καρδιολογικά αίτια κατά 45%. Ακόμα και οι δρομείς που κάπνιζαν (δεν ήταν πολλοί) και διέθεταν κάποια περιττά κιλά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιζήσει σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που ζύγιζαν λιγότερο ή δεν ήταν καπνιστές αλλά δεν έτρεχαν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως το προσδόκιμο επιβίωσης των δρομέων ήταν κατά μέσον όρο 3 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι των μη δρομέων, αλλά το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν πως το όφελος αυτό ήταν πρακτικά ανεξάρτητο από το πόσο έτρεχαν. Και αυτό, διότι είτε έτρεχαν χαλαρά 5 ή 10 λεπτά την ημέρα είτε επί 30 ή περισσότερα λεπτά σαν να τους κυνηγούσαν, το όφελος στο προσδόκιμο επιβίωσης ήταν παραπλήσιο.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ ενθαρρυντική είδηση», δήλωσε ο δρ Τίμοθι Τσερτς, καθηγητής στο Ιδρυμα Πένινγκτον, ο οποίος συνυπογράφει τη νέα μελέτη. «Δεν μιλάμε για προπόνηση μαραθωνίου ούτε για κούρσα 5 χιλιομέτρων. Οι περισσότεροι μπορούν να τρέξουν για 5 λεπτά την ημέρα, όσο πολυάσχολοι κι αν είναι, και τα οφέλη στην επιβίωση θα είναι εκπληκτικά».

Η μελέτη δεν διερεύνησε γιατί και πώς το τρέξιμο επηρεάζει τόσο πολύ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά έδειξε ότι οι δρομείς κινδύνευαν λιγότερο να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν πιο ήπια ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως το βάδην.

Ο δρ Τσερτς εκτιμά πως δεν έχει κάτι μαγικό το τρέξιμο, αλλά μάλλον ότι η ένταση της άσκησης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Απλώς το τρέξιμο «αποτελεί τον τρόπο που βολεύει περισσότερο όσους θέλουν να γυμναστούν έντονα».

Πάντως, οποιοσδήποτε ενήλικος θέλει ξαφνικά να αρχίσει τη γυμναστική θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα έναν γιατρό, συνιστά ο δρ Τσερτς. Και αν ύστερα από 5 λεπτά δει ότι δεν του ταιριάζει το τρέξιμο, να αλλάξει άσκηση. Το σχοινάκι, το στατικό ποδήλατο με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οποιαδήποτε άλλη άσκηση με μεγάλη ένταση μπορεί να προσθέσουν χρόνια ζωής, πιστεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ