Και οικολογικό πάρκο 1.300 στρεμμάτων στον Κατσικά

parko xartis

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την λίμνη των Ιωαννίνων είναι πλέον σε δημόσια διαβούλευση και όπως φαίνεται θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι την στιγμή που θα πάρει την μορφή Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και εν τέλει υπογραφή και δημοσίευση.

Η μελέτη είναι πολυσέλιδη και θα πρέπει να τύχει ανάλυσης από ειδικούς. Ωστόσο δεν φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρές και μεγάλες αποκλίσεις από προηγούμενες απόπειρες.

Μία από τις πιο φιλόδοξες και πολυσυζητημένες προτάσεις είναι η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στον Κατσικά.

Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου είναι η διαμόρφωση υγροτοπικών συνθηκών, οι οποίες θα παράσχουν τις προϋποθέσεις εγκατάστασης υδρόβιας και παρυδάτιας βλάστησης, και ταυτόχρονα η δημιουργία και διατήρηση κατάλληλων ενδιαιτημάτων για την υγροτοπική πανίδα της ευρύτερης περιοχής.

Το Πάρκο θα διαμορφωθεί σε μία έκταση 1300 περίπου στρεμμάτων και συνορεύει, βόρεια με το αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ, δυτικά με την οδό Κατσικά – Ανατολής, νότια με αγροτικό δρόμο και ανατολικά με τη λίμνη. Εντός των ορίων της έκτασης υπάρχουν ελάχιστες κατασκευές, ως επί το πλείστον υδατοδεξαμενές και ένα ικανό αρδευτικό δίκτυο, που απλώνεται σε ολόκληρη την ενδιαφερόμενη περιοχή.

Το Πάρκο θα είναι επισκέψιμο από τους πολίτες, όπου θα μπορούν, μέσω των σχετικών υποδομών παρατήρησης (παρατηρητήρια, κρυψώνες) να παρατηρούν και μελετούν τα πτηνά αλλά και να εκτιμούν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται.

Βασικός πυρήνας του Πάρκου αποτελεί το σύμπλεγμα τεχνητών υγροτόπων και περιορισμένης έκτασης υγρών λιβαδιών . Οι διαμορφώσεις αυτές συμπληρώνονται από υδατοσυλλέκτες, κανάλια, και τεχνητές νησίδες, ενώ πλαισιώνονται από χορτολιβαδικές εκτάσεις και αγρούς. Το Πάρκο θα εξυπηρετείται από δρόμους επικοινωνίας μεταξύ βασικών σημείων του, όπως οι υγρότοποι, και από μονοπάτια που θα χρησιμεύουν κυρίως για την περιήγηση των επισκεπτών εντός του Πάρκου.

Διάσπαρτα στο πάρκο θα κατασκευαστούν παρατηρητήρια, και θα διαμορφωθούν ανοιχτοί χώροι στάσης-ανάπαυσης των επισκεπτών με τις απαραίτητες υποδομές.

Παραμένουν και ανακαινίζονται τα υφιστάμενα στην έκταση κτήρια, λαμβάνοντας την ιδιότητα χώρου αναψυκτηρίου (η χρήση αυτή ευνοείται από την θέση πλησίον της λίμνης), το οποίο θα λειτουργεί συγκεκριμένους μήνες τον χρόνο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στο περιβάλλον.

Κατασκευάζεται κτήριο Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, παραπλεύρως της κεντρικής εισόδου, εμβαδού 640 τετρ. μέτρων, όπου θα βρίσκεται η διαχείριση του Πάρκου και θα περιέχονται γραφεία, αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα διαλέξεων και εκδηλώσεων. Για εκδηλώσεις αναψυχής, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, διαμορφώνεται ανοιχτός χώρος με κερκίδες, πλησίον του Κέντρου Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.

Κατασκευάζονται ξύλινοι οικίσκοι παρακολούθησης, που θα λειτουργούν ως παρατηρητήρια. Η θέση τους έχει επιλεγεί με κριτήριο την καλή ορατότητα, όσον αφορά την παρατήρηση της άγριας ζωής, και την διακριτικότητα προκειμένου να ελαχιστοποιείται η όχληση.

Ανά διαστήματα, διαμορφώνονται ανοιχτοί χώροι «στάσης» για τους επισκέπτες, με παγκάκια, ξύλινα στέγαστρα- πέργκολες, παροχή πόσιμου νερού, οικίσκους με χημικές τουαλέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ