Και μέγας πολιτικός καβγάς… Αυτό το εργοστάσιο ποιος τελικά το κατασκεύασε;

Και να που μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο ξεσπά μέγας πολιτικός καβγάς! Αφορμή η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων την πατρότητα ή μητρότητα της οποίας διεκδικούν πολλοί. Ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό επιτελείο μίλησαν ουσιαστικά για ένα έργο που ξεκίνησε επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και επέρριψαν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ περί καθυστέρησής του καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμάχονταν τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Τώρα έρχεται ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος για να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση τονίζοντας ότι το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Μπορεί η διαδικασία ΣΔΙΤ να είχε ξεκινήσει νωρίτερα όμως το 2016 εξασφαλίστηκαν τα 20,7 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση του έργου και η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης δεν έκαναν καμία αναφορά στις ουσιαστικές αλλαγές για τη διαχείριση απορριμμάτων που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία μας, ώστε το εν λόγω έργο να είναι αποτελεσματικό και οικονομικό για τα νοικοκυριά. Παρέλειψαν ακόμη να αναφερθούν στις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν για να γίνει η ΜΕΑ Ηπείρου, παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων» αναφέρει ο κ. Φάμελλος.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Τους καλούμε λοιπόν να μας απαντήσουν στα κάτωθι ερωτήματα:

  1. Τι συμβαίνει με το έργο των Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες; Γιατί το έργο της ΜΕΑ Ηπείρου δεν κατασκευάστηκε για να εξακολουθήσει η διάθεση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ των υπολοίπων νομών της Ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετούνται από τη ΜΕΑ και με κάποιο τρόπο θα πρέπει τα απορρίμματα να μεταφέρονται στην Μονάδα. Εκκρεμεί επίσης, η μετατροπή των ΧΥΤΑ της Ηπείρου σε ΧΥΤΥ, όπως επιβάλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  2. Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, όπου υπάρχει ειδική γραμμή στη ΜΕΑ Ηπείρου, αλλά και ειδικός πόρος στα ΠΕΠ εδώ και χρόνια καθώς και νομοθετική υποχρέωση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε η διαλογή στην πηγή στην ‘Ήπειρο να φτάσει, ως οφείλει, στο 50%, ενώ σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από το 5%; Οι κύριοι Χατζηδάκης και Μητσοτάκης δεν πρέπει να αμελούν ότι ο παραπάνω στόχος αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ, όρο χρηματοδότησης του έργου, καθώς και πηγή νέων προστίμων για τη χώρα από το 2020. Οφείλουν λοιπόν να καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ν. 4469/17 και των επιχειρησιακών σχεδίων των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
  4. Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική των ΟΤΑ και του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ώστε από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση όπως προβλέπει ο ν. 4555 και η ΚΥΑ τιμολογιακής πολιτικής;

Όλα τα παραπάνω, προφανώς διέφυγαν του ενδιαφέροντος του κυρίου Μητσοτάκη. Οφείλουμε όμως να τον ενημερώσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλα τέσσερα χρόνια. Δεδομένου ακόμη, ότι σήμερα υπάρχει το πλαίσιο και η απαιτούμενη χρηματοδότηση, οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Η ΕΕ εξάλλου, έχει κάνει πλέον ριζική στροφή στη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και δεν θα χρηματοδοτεί, από το 2021 και μετά, έργα σύμμεικτων απορριμμάτων (όπως είναι η ΜΕΑ Ηπείρου, η οποία επισκέφθηκε χθες) αλλά έργα επεξεργασίας ρευμάτων διαλογής στην πηγή.

Η πραγματική σκοπιμότητα όμως, του κυρίου Μητσοτάκη, ήταν να αναδείξει τις ΣΔΙΤ ως μονόδρομο για τη διαχείριση απορριμμάτων. Τον ενημερώνουμε ότι απέναντί του σε αυτό δεν θα βρει μόνο εμάς αλλά και πολλούς δημάρχους που υποστήριξε η ΝΔ, οι οποίοι διεκδίκησαν να έχουν ΜΕΑ κατασκευασμένες ως δημόσια έργα ώστε, να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, το χρηματοοικονομικό κόστος και τη διαχείριση του έργου από την Αυτοδιοίκηση. Είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο ίδιος, στα εγκαίνια των ΜΕΑ που τώρα κατασκευάζονται.

Με την εμμονή της στις ΣΔΙΤ, η Νέα Δημοκρατία διαπράττει ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων  στη χώρα μας. Υποτιμάει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαλογή στην πηγή, καθώς επιλέγει να  αποδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή που πλήττει το συμφέρον των πολιτών, των επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει τη βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Προτεραιότητα στο συμφέρον των πολιτών και της χώρας απέναντι στο συμφέρον κάποιων ιδιωτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ