Και με ιδιώτες η μεταφορά μαθητών από ορεινές περιοχές

sxoleia

Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με δικό τους μεταφορικό μέσο μαθητές δημοσίων σχολείων σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές όταν δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης, σύμφωνα με προσθήκη σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (680 Β’), αν η μεταφορά των μαθητών με μέσα δημόσιας συγκοινωνίας ή με ιδιόκτητα οχήματα του Δήμου ή της Περιφέρειας ή με δημόσια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών δεν είναι εφικτή ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη, οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων μεταφέρονται με ιδιώτες μεταφορείς τα μέσα των οποίων πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές (ζώνες ασφαλείας, ΚΤΕΟ, κ.λ.π.) σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές. Οι ιδιώτες μεταφορείς δεν μπορεί να είναι όσοι έχουν τη γονική μέριμνα και μάλιστα την επιμέλεια ή οι επίτροποι, ανάδοχοι ή δικαστικοί συμπαραστάτες των μαθητών που μεταφέρονται, ή οι ίδιοι οι μαθητές εάν έχουν ενηλικιωθεί. Οι οδηγοί των μεταφορικών μέσων πρέπει να είναι ικανοί για οδήγηση με βάση τις ιατρικές εξετάσεις και να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με το Ποινικό τους Μητρώο. Η Περιφέρεια μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποζημιώνει τους ιδιώτες μεταφορείς σύμφωνα με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και μπορεί να τηρεί μητρώο ενδιαφερομένων ιδιωτών μεταφορέων.

«Η αλλαγή αυτή ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο τους μαθητές από ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι τα χωριά στο Σούλι που ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να επανέλθει ήταν η δυνατότητα να κάνουν μεταφορές μαθητών και ιδιώτες οδηγοί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως ίσχυε πριν αυτή καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα σε μια επείγουσα ανάγκη αλλά κα τους συναρμόδιους Υφυπουργούς Παιδείας, Μεταφορών και Υποδομών για τη συμβολή τους. Ήταν μια κίνηση που στηρίζει την αγροτική οικογένεια, που βοηθά την οικογένεια που ζει με τις δυσκολίες μιας απομακρυσμένης περιοχής να δώσει στα παιδιά της το αγαθό της μόρφωσης χωρίς να αγωνιά για το αυτονόητο, πως δηλαδή θα πάνε τα παιδιά της σχολείο.», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ