Καχριμάνης: «Μου αρκεί που σταμάτησαν οι κλοπές σε εκκλησίες»

ARXAIOKAPHLIA EIKONES

Στις 14 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί στο Εφετείο Ιωαννίνων η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, που ήταν και από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση.

Οι κλοπές για μία δεκαετία περίπου ήταν πολύ συχνές κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου αλλά και σε άλλες της Ηπείρου. Μία από τις μεγαλύτερες ήταν αυτή στην εκκλησία στο Κουκούλι, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Από την πρωτοβουλία της πρώην νομαρχίας Ιωαννίνων να αναρτήσει ορισμένες από τις κλεμμένες εικόνες για τις οποίες υπήρχε ψηφιακή καταγραφή, δόθηκε η δυνατότητα να ταυτοποιηθούν αρκετές σε διάφορες γκαλερί της Ευρώπης και κάποιες να επαναπατριστούν.

«Εμένα μου αρκεί που σταμάτησαν οι κλοπές στην περιοχή μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ενώ σημείωσε ότι έχει διακοπεί η πώληση κλεμμένων εικόνων από διάφορους οίκους του εξωτερικού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εντοπιστεί κι άλλες εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου όμως διαπιστώνεται μία τεράστια δυσκολία στην εκκίνηση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ