Με μηνύσεις εναντίον των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και όσων ασχολούνται με τον Γράμμο και τον δρόμο που έχει κατασκευαστεί στην αλπική ζώνη του βουνού θα απαντήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά την οριστική έκθεση, την βεβαίωση περιβαλλοντικών παραβάσεων και το πρόστιμο που έχει υποβληθεί.
Εναντίον των Επιθεωρητών μάλιστα που έκαναν την αυτοψία άφησε βαρύτατες αιχμές, απαντώντας στην Περιφερειακή Επιτροπή και σε ερώτηση που του έγινε από τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γιώργο Πρέντζα. Αφορμή για την ερώτηση ήταν το αίτημα που έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση για δημοσιοποίηση από την Περιφερειακή Αρχή του συνόλου της έκθεσης των Επιθεωρητών.
Ο Περιφερειάρχης αρχικά παρέπεμψε στην απάντηση που δόθηκε στην Βουλή από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αθανάσιο Δαβάκη λέγοντας ότι εκεί ειπώθηκε όλη η αλήθεια και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να συζητήσω τέτοιο θέμα και θα κάνω μηνύσεις σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Έχουμε υποβάλλει τα στοιχεία ότι εκεί ήταν δρόμος».
Στην συνέχεια ισχυρίστηκε πως όταν ήρθαν δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος και έκαναν αυτοψία στον Γράμμο έδωσαν χαρτί ότι πραγματικά ήταν δρόμος ενώ όταν πήγε ο Δήμος Κόνιτσας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έστειλαν καμία παρατήρηση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
«Όταν βγήκε η προσωρινή έκθεση ο ένας επιθεωρητής και βασικός δεν υπέγραφε. Είχαν βγάλει τότε ένα πρόστιμο 37 χιλιάδες και μάλιστα λέγανε ότι δεν είχαμε στείλει τα χαρτιά που μας ζήτησαν. Τα χαρτιά τα είχαμε στείλει και ζητήσαμε να μην συμμετέχει η κυρία αυτή που υπογράφει το πόρισμα τώρα γιατί πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο. Ο άλλος που δεν υπογράφει ήρθε και προσωπικά στο γραφείο μου και είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Το μόνο θέμα που συζητούσαν τότε ήταν αν μπήκε το μηχάνημα και στο νομό Καστοριάς..» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι βρέθηκαν άλλα χαρτιά και χάρτες από τα οποία προκύπτει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη για τον δρόμο από το Πληκάτι μέχρι την Γράμμουστα.
Αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στον Γράμμο υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα αγωνίζεται πάντα για τον πρωτογενή τομέα, κάτι που του το αναγνωρίζει ο κόσμος.
«Θα γίνουν και μηνύσεις στους κυρίους αυτούς γιατί αρκετά.. Οι ίδιοι έχουν κάνει λάθη.. Προσωπικά ως περιφερειάρχης δεν θα χαρίσω κάστανα» κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις του Γιώργου Πρέντζα ισχυρίστηκε ότι ο ένας εκ των επιθεωρητών γραπτώς έχει αναγνωρίσει ότι εκεί προϋπήρχε δρόμος και επανέλαβε σε υψηλούς τόνους ότι έκαναν λάθος.
Όσο για τις ενέργειες αποκατάστασης που προτείνονται στην έκθεση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γιατί πλέον ο στρατός ανέλαβε τον δρόμο αυτό.