Καχριμάνης: «Εγώ είμαι κυβέρνηση στην Ήπειρο… » – Σφοδρές αντιπαραθέσεις στην Περιφερειακή Επιτροπή

kaxrimanis ()

Με τον σχεδιασμό προγράμματος συνολικού ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και τοποθετήσεις αντλιών θερμότητας, θα συμβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης.

Η συζήτηση που έγινε στην Περιφερειακή Επιτροπή ήταν σε πολύ υψηλούς τόνους με σφοδρές αντιπαραθέσεις και με τον Περιφερειάρχη να προχωρά σε μία ακόμη πρωτοτυπία… Όταν του προτάθηκε να γίνει απαιτηθεί δέσμη μέτρων από την Κυβέρνηση απάντησε ότι «η Ήπειρος έχει κυβέρνηση….»..

Συνέχισε λέγοντας ότι «κυβέρνηση είναι ο ίδιος» για να συμπληρώσει στη συνέχεια προσπαθώντας και να το… σώσει και «εσείς όλοι.. Είμαστε εδώ για να κάνουμε κουμάντο για όλα…»

Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι στην πρόσφατη σύσκεψη για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, συμφωνήθηκε να περιληφθεί η πρόταση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ήπειρος».

Μετά από αρκετές συζητήσεις η πρόταση θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών με επιπλέον χρηματοδότηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ, με την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτήσεων να γίνεται από τον ΕΦΑΠΑΕ  και σύμφωνα με τους κανόνες που θα θεσπίσει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για το θέμα αυτό- πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης- έχει ενημερώσει το Δήμαρχο Ιωαννίνων.

Για την υλοποίηση της πρότασης θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς το παρόν δηλαδή το πρόγραμμα είναι τελεί σε αναμονή για έγκριση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η λύση με την τοποθέτηση αντλιών θέρμανσης δεν θα είναι άμεση, δεν θα αφορά δηλαδή τον φετινό χειμώνα.

Στην συνέχεια της συζήτησης η οποία πήρε σε πολλά σημεία χαοτικά χαρακτηριστικά και στην πίεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ζητηθούν άμεσα από την κυβέρνηση μέτρα όπως επιδότηση σε πετρέλαιο και ρεύμα, ήρθε η έκρηξη του Περιφερειάρχη και μάλιστα… κλιμακούμενη!

 «Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘πάρετε δωρεάν ρεύμα’. Το πρόβλημα δεν είναι τέτοιο ώστε να εφαρμοστεί η ΚΥΑ. Η μόνη λύση που μπορεί να γίνει —και μην υποτιμάται η διοίκηση της Περιφέρειας που δεν είχε καμία ευθύνη να βγει αυτό το πρόγραμμα— είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για αντλίες θερμότητας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στέφος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.

«Πρέπει να είναι συντονισμένη η προσπάθεια. Περιφέρεια, δημοτικά συμβούλια, βουλευτές όλοι μαζί για να ληφθούν κοινές αποφάσεις», είπε, επιμένοντας στην κοινή και συντονισμένη δράση.

Ο Περιφερειάρχης ανταπάντησε με σαφήνεια…

«Εγώ δεν το κάνω, να το κάνει ο δήμος που έχει το πρόβλημα. Έκανα κάτι που δεν θα το έκανε κανένας άλλος, και δεν θα κάθομαι να συζητάω για να συζητάω», σημείωσε με έντονο ύφος.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Γιώργος Πρέντζας, τονίζοντας την ανάγκη πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση.

«Πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Έχουμε βουλευτές που τοποθετούνται επί παντός θέματος και ρωτάω, έχουν βοηθήσει για την αιθαλομίχλη, γιατί πολλές φορές βλέπουμε μόνο φωτογραφίες», σχολίασε.

Ο Περιφερειάρχης Καχριμάνης επανήλθε..

«Η κυβέρνηση είναι άλλο πράγμα. Στην Ήπειρο υπάρχει κυβέρνηση —τελεία και παύλα»…

Ποια είναι, ρώτησε ο Γιώργος Πρέντζας..

«Εγώ… και εσείς όλοι. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε κουμάντο για όλα;», απάντησε ο Περιφερειάρχης..

Προφανώς ο ίδιος και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αποτελούν κυβέρνηση.. Με τις πρακτικές όμως που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως με την νοοτροπία του Αλέξανδρου Καχριμάνη, το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να είναι πολύ μακριά από την Ήπειρο..