Κ. Γάτσιος: Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

gatsios kostas

Τα γεγονότα σε βάρος του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ σχολίασε ο Κώστας Γάτσιος. Ο Κώστας Γάτσιος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων, γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση.

Είναι άλλωστε καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ ενώ είχε διατελέσει και Πρύτανης.

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, είχε βιώσει και εκείνος επιθέσεις την εποχή που ήταν πρύτανης της ΑΣΟΕΕ.

Τα γεγονότα που βίωσε περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Είχε επιχειρηθεί και στην ΑΣΟΕΕ επί πρυτανείας μου να γίνει ένα Στέκι που θα πουλούσε καφέδες στο υπόγειο, όμως η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν το επέτρεψε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εγώ και η οικογένειά μου απειληθήκαμε, στο Indymedia έγραψαν ότι οι δρόμοι της Αθήνας θα είναι αφιλόξενοι για εμένα. Έγινε διαδήλωση στο σπίτι μου από διάφορες συλλογικότητες που έγραψαν επαίσχυντα συνθήματα στους γύρω τοίχους και εγώ είχα ασφάλεια για αρκετό διάστημα, γιατί απειλούνταν η σωματική μου ακεραιότητα.

»Δεν αρκεί να καταδικάσουμε αυτό που έγινε. Η άποψή μου είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Πολιτεία και πρυτάνεις μαζί θα πρέπει να αποφασίσουν και να υπάρξει ένα γραφείο ασφάλειας, όπως υπάρχει σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου που εγώ γνωρίζω, το οποίο δημιουργεί συνθήκες και μέτρα ασφάλειας, αντίστοιχα με τις προκλήσεις ασφάλειας που έχει το κάθε Πανεπιστήμιο. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν είναι τα Πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει και μάλιστα ανωνύμως. Αυτό υπάρχει και στη Βουλή και στα Υπουργεία και στα κόμματα. Δεν μπορεί να μπει ο καθένας μέσα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνεται στα Πανεπιστήμια. Για να μην γίνουν αυτά ξανά – γιατί θα ξαναγίνουν αν δεν πάρουμε μέτρα – θα πρέπει οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές να νιώθουν και να είναι σε ένα περιβάλλον ασφαλές.

»Οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους εκεί για να αντισταθούν και να αντιμετωπίσουν παραβατικότητες. Τα στέλνουν για να σπουδάσουν. Οπότε εγώ λέω: Πανεπιστημιακή αστυνομία, ασφάλεια δηλαδή στο Πανεπιστήμιο και αυστηρές τιμωρίες όσων παραβιάζουν το άσυλο.

»Σήμερα έχει μία χρυσή ευκαιρία ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλεί τους πρυτάνεις σε μία τηλεδιάσκεψη και έχουν και εκείνοι μία χρυσή ευκαιρία να κουβεντιάσουν ανοιχτά, να μην κρυφτούμε πίσω από εφαρμογές του νόμου από τέτοιες ιστορίες», υπογράμμισε ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ