Ήξεις – αφίξεις για το τέλος επιτηδεύματος στα χωριά

XORIO

XORIO

Ρύθμιση, που θα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύµατος τους επαγγελµατίες, που δραστηριοποιούνται σε κοινότητες πληθυσμού κάτω των 500 κατοίκων, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης, με απάντηση που έδωσε στη βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση. Όπως, όμως εξήγησε η δυνατότητα υπάρχει και σήμερα αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια ης τοπικής φορολογικής διοίκησης.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εν λόγω ρύθμιση, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γρεβενών του Συνασπισµού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρήστου Μπγιάλα. Επίσης, δεν διευκρύνσε εάν αφορά και τους επαγγελματίες αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.

«Είναι κάτι που έχουµε εντοπίσει σαν πρόβληµα και κάτι που θέλουµε να αντιµετωπίσουµε, γιατί πρόκειται πραγµατικά για µια αδικία. ∆ιερευνούµε πώς ακριβώς θα λύσουµε, για να µην υπάρχουν αδικίες και κάτι στο οποίο θα δώσουµε σίγουρα λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σηµειωτέον πως η συγκεκριµένη αδικία ισχύει ακόµη και σήµερα και αφορά χιλιάδες αγρότες και µικρο-επαγγελµατίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές µε µικρό πληθυσµό.

Παρατηρείται δηλαδή το φαινόµενο οι κάτοικοι µιας κοινότητας που µπορεί να έχει µόλις πενήντα κατοίκους, να χρεώνονται µε τέλος επιτηδεύµατος και δίπλα της, οι συνάδελφοί τους, ν’ απαλλάσσονται, επειδή έτυχε να µένουν σ’ ένα χωριό µε τετρακόσιους, τετρακόσιους πενήντα κατοίκους.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σε κάθε περίπτωση βάσει εγγράφου της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή επιβολή του τέλους επιτηδεύµατος ή όχι, οι υπόχρεοι φορολογούµενοι µπορούν, εφόσον διαπιστώσουν λάθη, να υποβάλουν στην εφορία τους αίτηση για νέα εκκαθάριση, ώστε να ελεγχθούν τα πραγµατικά περιστατικά».

Έτσι, µετά από έλεγχο των πραγµατικών περιστατικών, µπορεί να διαγραφεί το τέλος επιτηδεύµατος.

«Υπάρχει και αυτή η δυνατότητα η οποία περιγράφεται µέσα στο συγκεκριµένο έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση, είναι στα θέµατα τα οποία θα εξετάσουµε και θα αλλάξουµε, γιατί δεν θέλουµε να έχουµε τέτοιες άδικες φορολογικές ρυθµίσεις», κατέληξε απαντώντας στον κυβερνητικό βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ