Καλοκαιρινή η άφιξη του επόμενου iPhone

IFON

IFONΟλοένα και πληθαίνουν οι αναφορές και οι προβλέψεις των αναλυτών ότι η Apple θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο την παραγωγή του επόμενου iPhone, το οποίο μέχρι στιγμής εικάζεται ότι θα ονομάζεται 5S, όπως και τα προηγούμενα ενδιάμεσα μοντέλα στις σειρές 3 και 4.

Εφόσον οι εκτιμήσεις για την επικείμενη έναρξη της παραγωγής επιβεβαιωθούν, τότε η παρουσίαση του νέου iPhone θα πρέπει να αναμένεται όχι αργότερα από τον Ιούνιο, με την εμπορική του διάθεση να τοποθετείται στα τέλη του ίδιου μήνα. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η περίοδος κυκλοφορίας των τεσσάρων πρώτων iPhone, προτού δηλαδή η Apple μεταθέσει –τα τελευταία δυο χρόνια- για τον Σεπτέμβριο το λανσάρισμα της best seller συσκευής της.

Οι προβλέψεις των αναλυτών βασίζονται συνήθως σε πηγές από τους προμηθευτές και τα εργοστάσια παραγωγής. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση δημοσιοποιούνται σε μια στιγμή που πολλοί θα μπορούσαν να αναρωτηθούν για τη σκοπιμότητά τους. Και αυτό γιατί ίσως επιχειρούν να δικαιολογήσουν τον θόρυβο που προβλήθηκε από τις διαρροές ότι η Apple έχει περικόψει τις παραγγελίες βασικών εξαρτημάτων του iPhone 5 –όπως η οθόνη. Η κύρια ερμηνεία αφορά στις προβλέψεις για χαμηλότερες του αναμενόμενου πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

Μια εκδοχή που πίεσε και χρηματιστηριακά την εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Η ανησυχία της αγοράς, από την πιθανή πτώση των πωλήσεων του iPhone 5, έσπρωξε τη μετοχή της Apple στη χαμηλότερη τιμή του τελευταίου 11μηνου, στα 486 δολάρια. Μάλιστα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με την τότε ανακοίνωση του iPhone 5 έφτασε σε ιστορικά υψηλά (χτυπώντας ενδοσυνεδριακά τα 705 δολάρια), η τιμή της καταγράφει απώλειες που αγγίζουν πλέον το 30% της τότε αξίας της.

Στις 23 Ιανουαρίου η Apple αναμένεται να ανακοινώσει τα κέρδη τριμήνου, οπότε και θα απαντηθούν οι εικασίες για την πτώση των πωλήσεων του iPhone. Οι αναλυτές υπολογίζουν τις αποστολές νέων iPhone για το τελευταίο-εορταστικό τρίμηνο του 2012 στα 47 με 50 εκατομμύρια κομμάτια. Διαφορετικά, οποιοδήποτε άλλο νούμερο πωλήσεων κάτω από αυτή την πρόβλεψη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες ανησυχίες στην αγορά και περαιτέρω πίεση στη μετοχή της Apple.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ